Biznis kalendar

Pet ekonomskih dešavanja koja morate ispratiti ove nedelje

BiznisPoreziSrbijaVesti

7.3.2022 07:01 Autor: Marko Andrejić 14

Pet ekonomskih dešavanja koja morate ispratiti ove nedelje Pet ekonomskih dešavanja koja morate ispratiti ove nedelje
Početak marta, meseca koji za mnoge označava dolazak proleća, donosi nekoliko značajnih datuma i nekoliko zanimljivih događaja. U ovoj nedelji dospeva na naplatu nekoliko... Pet ekonomskih dešavanja koja morate ispratiti ove nedelje

Početak marta, meseca koji za mnoge označava dolazak proleća, donosi nekoliko značajnih datuma i nekoliko zanimljivih događaja. U ovoj nedelji dospeva na naplatu nekoliko poreskih obaveza, a biće održan i tradicionalni „srpski Davos“ na Kopaoniku. U Beogradu će su na programu sajam grafičkih tehnologija i bazar malih proizvođača hrane. Privrednici i poslovna zajednica sigurno će zabeležiti u svoje agende i četvrtak, kada bi Evropska centralna banka trebalo da odluči o eventualnom podizanju kamata.

Više detalja u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Poreske obaveze

Danas je prvi dan u poreskom kalendaru za mart, koji predstavlja poslednji dan za dostavljanje obaveštenja o zaključenim ugovorima po osnovu estradnih programa u prethodnom mesecu.

Isplatioci prihoda po osnovu estradnih programa zabavne i narodne muzike i drugih zabavnih programa dužni su da dostave prijavu i obaveštenje za ugovore zaključene u prethodnom mesecu. Obaveštenja se podnose na obrascu OZU, uz koji se podnose i kopije svih zaključenih ugovora u prethodnom mesecu.

Takođe, svi poslodavci koji imaju obavezu zapošljavanja osoba sa invaliditetom dužni su da do 7. marta predaju izveštaje o izvršenju obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom za prethodni mesec i uplatu sredstava.

Sledeći datum koji poreski obveznici treba da upišu u svoj kalendar je 10. mart kada ističe rok za podnošenje poreske prijave i plaćanje poreza na premije neživotnih osiguranja za prethodni mesec, na obrascu PP-PPNO. Do ovog datuma neophodno je podneti poresku prijavu i platiti i porez na dodatu vrednost za prethodni mesec za poreske dužnike iz člana 10. Zakona o porezu na dodatu vrednost.

Kopaonik Biznis Forum 2022

U nedelju, 6. marta, počeo je 29. Kopaonik biznis forum koji se posle godinu dana pauze vratio na staro mesto, na popularnu srpsku planinu. Zvanično otvaranje zakazano je za danas, 7. marta, a naslov ovogodišnjeg skupa koji će trajati do 9. marta je “Srbija 2030 – Agenda za održivi razvoj”.

Panel Makroekonomski trendovi u Srbiji / Foto: Kopaonik Biznis Forum

Prema najavama organizatora, očekuje se više od 1.000 učesnika koji će tokom četiri dana Foruma moći da prate ukupno 33 panela sa najaktuelnijim temama. Među specijalnim gostima su šef misije MMF-a u Srbiji Jan Kees Martijn i Carlos Alvarez Pereira iz Rimskog kluba.

Organizator foruma je Savez ekonomista Srbije u partnerstvu sa kompanijom Mastercard.

Sajam grafičkih tehnologija u Belexpocentru

U beogradskom Belexpocentru 10. i 11. marta biće održan “Print 21” – sajam grafičkih tehnologija koji će obuhvatiti sve od malih aplikacija do velikih formata, sa naglaskom na sign & promo segment, digitalnu komercijalnu štampu, štampu tekstila, etiketa i drugih malih aplikacija.

Sajam Print 21 održan je prvi put 2020. godine na zagrebačkom Velesajmu. Tada je na jednom mestu okupio distributere, štamparije i korisnike usluga štampe i pokazao im rešenja i mogućnosti na nekim od najprofitabilnijih i najbrže rastućih područja grafičke industrije. Plan je da to isto ponove i na sajmu u Beogradu.

Na sajmu je uz izložbeni planiran i edukativni deo koji će biti organizovan u saradnji sa stručnjacima iz kompanija učesnica. Ulaz na sajam je besplatan.

Sedmi Bazar malih proizvođača hrane

Mali proizvođači hrane i restoran Azbuka organizuju sedmi Bazar malih proizvođača hrane koji će biti održan u nedelju, 13. marta, od 12 do 17 časova. Bazar se uspešno održava od juna 2021. godine, a na ovom skupu proizvođači imaju prilike da izlože svoje proizvode i predstave svoju priču o zanatskoj proizvodnji.

Inače, Mali proizvođači hrane u Srbiji su platforma koja prikuplja informacije o gazdinstvima, farmama, zadrugama i omogućava kupcima da svoje utiske prenesu i drugima i tako prošire dobru reč. Namera im je da za sve kupce pronađu „proverenog čoveka sa sela“, preko koga će moći da dođu do svojih zdravih namirnica.

ECB u četvrtak o rastu kamate

Za četvrtak, 10. mart, zakazan je sastanak Evropske centralne banke, na kome će se diskutovati o podizanju kamatnih stopa. Nakon izbijanja sukoba u Ukrajini nekoliko najvećih svetskih centralnih banaka najavilo je da će najverovatnije ubrzati podizanje kamata koje je najavljivano tek na leto ili jesen ove godine. Zato svi sa nestrpljenjem očekuju odluku šest članova  izvršnog odbora ECB i 16 guvernera centralnih banaka evrozone.

  • NINO

    7.3.2022 #1 Author

    Jako bitna desavanja za propratiti.

    Odgovori

  • MARIJANA

    7.3.2022 #2 Author

    Sjajan clanak

    Odgovori

  • MAJA

    7.3.2022 #3 Author

    Sve zavisi kolika je efekrivna kamatna stopa i LIBOR , tako da to diktira cenu kreditiranja

    Odgovori

  • Dragana

    7.3.2022 #4 Author

    Za poslovne ljude dobar podsetnik.

    Odgovori

  • IVAN

    7.3.2022 #5 Author

    Sve treba ispratiti ali na oprezu.

    Odgovori

  • BOJANA

    7.3.2022 #6 Author

    Odlično za sve poslovne ljude

    Odgovori

  • Lelica

    7.3.2022 #7 Author

    Svakako znacajno za one koje imaju interesovanja u odredjenim sektorima.

    Odgovori

    • Vockica

      7.3.2022 #8 Author

      Odlicno sto mogu ljudi da se informišu efikasno i brzo. Bravo za biznis. rs

      Odgovori

  • SANJA

    7.3.2022 #9 Author

    Korisno

    Odgovori

    • VANJA

      7.3.2022 #10 Author

      Zanimljiva desavanja za ekonomiju!

      Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    7.3.2022 #11 Author

    kao i uvek korisne informacije
    svaka čast za tim BIZNIS.RS na brzim tačnim informacijama korisnim svakom privredniku

    Odgovori

  • MARKO7

    7.3.2022 #12 Author

    Nadam se da će nas Biznis obavestiti za celu nedelju, unapred vam hvala na tome!

    Odgovori

  • Emilija

    7.3.2022 #13 Author

    Odlicne informacije i odlican clanak.Pohvala za autora!

    Odgovori

  • ZVE84

    7.3.2022 #14 Author

    Pa da krenemo redom….

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...