Za mesec dana može da počne izgradnja fabrike kineskih cepiva

Pet lokacija za fabriku za proizvodnju vakcine protiv korone

SrbijaVesti

14.3.2021 13:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Pet lokacija za fabriku za proizvodnju vakcine protiv korone Pet lokacija za fabriku za proizvodnju vakcine protiv korone
U ponedeljak će biti održan prvi radni sastanak po pitanju fabrike za vakcine protiv korona virusa, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Razgovaraće se... Pet lokacija za fabriku za proizvodnju vakcine protiv korone

U ponedeljak će biti održan prvi radni sastanak po pitanju fabrike za vakcine protiv korona virusa, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Razgovaraće se o mestu izgradnje, rekao je Vučić u izjavi za TV Pink, dodajući da je u optiaciju pet placeva, od kojih je, između ostalih, jedan na Pančevačkom putu, drugi na autoputu prema aerodromu, treći prema Lazarevcu.

“Pogledaćemo da vidimo logistiku i spremimo se da za manje od mesec dana gradimo fabiku”, podvukao je Vučić.

On je dodao da će se pripremiti kompletna logistika, mašine, aparati, ali pre svega ljudu koji će moći da rade, jer je cilj da se nastavi tradicija Torlaka, gde će se proizvoditi ruska Sputnik V vakcina, uz primedbu da su to dve vakcine koje su se pokazale kao odlično, bez ijedne nus-pojave.

„Nama fabrika vakcina, koja neće previše da košta, koštaće koliko jedna bolnica i to ona koju smo za četiri meseca izgradili, možda i značajno manje. Vredeće više od kupovine deset lovaca koji bi bili 10 puta skuplji. To govori da je postalo strahovito važno zdravlje, da je to jedan od stubova države – zdravlje, vojska, ekonomija, i broj stanovnika“, objasnio je on.

On je izrazio uverenje da će time Srbija biti još snažnija i omogućiti komšijama da imaju dobre vakcine.

Vučić je istakao da će to biti srpska vakcina, jer će, nakon, najpre pakovanja, biti pravljena i tečnost posle izvesnog vremena.

“Moćićemo da se pohvalimo da je to srpska vakcina“, naglasio je on dodajući da će biti obučavani naši stručnjaci.

Građani će moći da putuju, potvrde o antitelima i testovi za sat i po

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je građanima Srbije da ne treba da se mnogo uzbuđuju oko toga da li će Evropa prihvatati za putovanja kinesku i rusku vakcinu, pošto će moći da dobiju potvrdu o antitelima i testove za samo 90 minuta.

Odgovarajući na pitanje da li Evropa neće prihvatati vakcine koje će se proizvoditi u Srbiji, Vučić je rekao da prvo misli da ta odluka o vakcinama neće biti doneta, pošto bi bila protivna prirodi EU i svim njenim pricipima, zbog kojih se Srbija i zalaže za ulazak u EU, a ne samo, kako je rekao, da bi nam neko dao novac kao milostinju.

Predsednik je istakao da je u Srbiji izgrađen dobar sistem za gradnju i puteva, bolnica i drugog bez uvećavanja javnog duga i da Srbiji taj novac nije ni potreban.

„Ali, ne možete da zabranujete nekome kretanje i da stavljate zastave ispred vakcina“, rekao je on.

„Ali nema od toga ništa, to su sve alternativno postavljeni uslovi, moći ćete da odnesete potvrdu o antitelima i to ćemo za svakog čoveka koji je primio kinesku i rusku vakcinu da završimo. Kao i za neku treću da je izmisli bilo ko ako je vakcina dobra“, poručio je Vučić.

Dodaje da nije fer takav stav EU pošto je reč o dobrim vakcinama, od kojih je jedna od mrtvog virusa – kineska, dve od živih, a četvrta sa uticajem na RNK.

„Sve to znaju, ali izdavaćemo potvrdu za antitela i za 90 minuta testove. Ipak, dovoljno je za antitela da uzmete to jedanput, i imaćete dozvolu za narednih mesec ili dva da putujete. Sa PCR testom će ići oni koji ne žele da prime vakcinu“, dodao je on.

Vučić je poručio da su sve vakcine sigurne i da će neke od vakcina koje imamo biti davane trudnicama i deci od tri godine, jer su toliko bezbedne i sigurne i da oni koji pričaju protiv njih samo obmanjuju narod.

„Kada to prvi put bude dozvoljeno u Kini i drugim zemljama, nemam problem sa tim da vakcnišem i svog malog sina i ostalu decu“, naglasio je Vučić.

Postavlja se pitanje, ističe, kako su u EU mislili da u Srbiji građani imaju kovid pasoše kad nam nijednu vakcinu još nisu dali.

„Uskoro će 100 dana od kada ste vi dobil vakacine, prepostavljam da ih nemate dovojno, ali Srbiji, BiH, CG, Severnoj Makedoniji nijednu niste dostavili. Dobro smo se snašli, bolje nego što ste se vi snašli, ali to ne sme da se prizna i verovatno moramo da budemo ponizniji, smerniji i skromniji. Valjda treba da budemo lošiji od njih da bismo bili dovoljno dobri“,poručio je Vučić odgovarajući na stav EU o vakcinama. Vučić navodi da će tri miliona Mađara biti vakcinisano kineskom i ruskom vakcinom, a među njima i premijer Mađarske Viktor Orban.

Mnogo ima tu nepoznanica i neće to baš tako da lako da ide, dodao je Vučić.

Kaže da će se potvrde za antitela izdavati u Institutu za primenu nuklearne energije. „I onda imate i taj pasoš. Tako da građani ne treba da se uzbuđuju mnogo po tom pitanju“.

Predsednik Srbije istakao je da kovid pasoši koje priprema EU, a koji neće važiti za rusku i kinesku vakcinu, mogu “otvoriti nove vidike” Srbije koja bi u tom slučaju privukla još više turista iz Rusije, Kine, Turske, arapskog sveta, i ostalih zemalja koje koriste rusku i kinesku vakcinu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...