Predstavljena monografija o približavanju zemalja poput Srbije razvijenoj EU

Petrović: Zaostajemo 1,5 odsto rasta u odnosu na potencijal Srbije

InvesticijeNovacSrbijaVesti

13.5.2021 19:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Petrović: Zaostajemo 1,5 odsto rasta u odnosu na potencijal Srbije Petrović: Zaostajemo 1,5 odsto rasta u odnosu na potencijal Srbije
Tajna uspeha svake privrede je u privrednom rastu i visokom nivou investicija, posebno u industriju, a naročito u prerađivačku industriju, uz dobru obrazovnu strukturu... Petrović: Zaostajemo 1,5 odsto rasta u odnosu na potencijal Srbije

Tajna uspeha svake privrede je u privrednom rastu i visokom nivou investicija, posebno u industriju, a naročito u prerađivačku industriju, uz dobru obrazovnu strukturu stanovništa i jake institucije. Srbija ima direktne investicije na visokom nivou, ali je problem što su one u sektorima koji nemaju veliku dodatu vrednost, kaže prof.dr Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta i dopisni član SANU.

Petrović dodaje da se u našoj zemlji još uvek nije desio zaokret ka modernim granama prerađivačke industrije.

„Jedno od opravdanja je što smo krenulu sa velikom nezaposlenošću, pa je prva namera bila da se ljudi što pre zaposle. U tom smislu, fokus države bio je na prehrambenoj, tekstilnoj ili duvanskoj industriji. Da bi došlo do prelaza na značajnije, produktivnije sektore, potrebno je stvoriti uslove za to. Srbija je sada, po svom dohotku po stanovniku, na trećini razvijene Evrope, a na 60 odsto proseka Centralne i Istočne Evrope, što pokazuje da značajno zaostajemo. Razlog je što je u proteklih 25 godina, Centralna i Istočna Evropa brže rasla, a mi sporije, i otuda ta naša slaba pozicija“, prenosi prof. Petrović rezultate istraživanja, objavljenih u monografiji „Konvergencija periferije ka razvijenoj EU i faktori koji je opredeljuju: Empirijsko istraživanje i implikacije za Srbiju“, čiji je koautor sa docentkinjom beogradskog Ekonomskog fakulteta, Mirjanom Gligorić Matić.

Profesor Petrović naglašava da je istraživanje pokazalo i da je, pored investicija, izuzetno važno da budu razvijene institucije, vladavina prava, pravosuđe, borba protiv korupcije.

„Srbija zaostaje za 1,5 odsto rasta BDP-a u odnosu na svoj potencijal, a najviše gubi zbog loših institucija, odnosno slabe vladavine prava i kontrole korupcije. Kvalitetne institucije su presudan faktor rasta. Naša istraživanja su pokazala da je kvalitet naših institucija takav da, kada bi bio podignut na nivo susednih zemlja poput Hrvatske ili Bugarske, to dovelo do ubrzanja privrednog rasta od pola procentna poena“, objašnjava prof. Petrović.

Na promociji monografije u zgradi Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) učestvovali su i profesori ekonomije Ljubomir Madžar, Milojko Arsić i Miodrag Zec. Monografija je dostupna bez naknade u elektronskom formatu, a može se preuzeti na portalima Fiskalnog saveta, SANU i Ekonomskog fakulteta, koji je i izdavač.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...