Posle odbijanja da besplatno licencira vakcinu

Pfizer će podeliti tehnologiju za pilulu protiv Covid-19

Firme u fokusuInovacijeLifestylePreduzetnikSvetU fokusuVestiZdravlje

16.11.2021 15:47 Autor: Vladimir Jokanović 1

Pfizer će podeliti tehnologiju za pilulu protiv Covid-19 Pfizer će podeliti tehnologiju za pilulu protiv Covid-19
Kompanija Pfizer postigla je sporazum sa fondom patenata lekova MPP, koji podržava UN, kako bi proširila jeftin pristup svojoj antivirusnoj piluli protiv Covid-19 širom... Pfizer će podeliti tehnologiju za pilulu protiv Covid-19

Kompanija Pfizer postigla je sporazum sa fondom patenata lekova MPP, koji podržava UN, kako bi proširila jeftin pristup svojoj antivirusnoj piluli protiv Covid-19 širom sveta. Pristajući na ugovor o licenciranju, Pfizer će prvi put podeliti tehnologiju koja stoji iza medicinskog proizvoda protiv korona virusa, nakon što je odbio da licencira svoju vakcinu.


Besplatni ugovor sa MMP trebalo bi da poveća globalne zalihe antivirusne pilule koju razvija Pfizer, što bi smanjilo rizik od hospitalizacije i smrti zaraženih za gotovo 90 odsto, kako su pokazala ispitivanja koja su ušla u završnu fazu, prenosi FT.

Proizvođači generičkih lekova sada će moći da proizvode lek pre odobrenja regulatora u SAD, kako bi ubrzali snabdevanje zemljama sa niskim i srednjim prihodima. „Moramo raditi na tome da osiguramo da svi ljudi, bez obzira na to gde žive i u kakvim okolnostima, imaju pristup ovim otkrićima“, rekao je izvršni direktor kompanije Pfizer, Albert Burla.

Pfizer se našao pod pritiskom zbog odbijanja da podeli tehnologiju koja stoji iza vakcine protiv Covid-19. Prodaja vakcine, koju je Pfizer razvio u saradnji sa nemačkom kompanijom BioNTech, donosi proizvođačima po 1.000 dolara prihoda u sekundi, prenosi Economic Times. Prihod od prodaje vakcine u ovoj godini procenjen je na 36 milijardi dolara.

Pfizer i BioNTech protive se naporima koje podržava američka administracija da se odreknu prava intelektualne svojine na vakcine protiv Covid-19, upozoravajući da bi proizvođači trećih strana mogli da naprave greške u proizvodnji, koje bi poljuljalo poverenje javnosti. Umesto toga, oni su navodno fokusirani na povećanje sopstvene proizvodnje, prodajući vakcinu po nižim cenama u zemljama u razvoju.

„Za razliku od našeg oralnog antivirusnog leka, koji je mali hemijski molekul, visokokvalitetne vakcine su veliki biološki molekuli koji zahtevaju doslednu biološku proizvodnju. To je izuzetno složen proces pod bilo kojim okolnostima, a još više tokom pandemije“, saopštila je kompanija Pfizer.

  • SUNCOKRET

    23.3.2022 #1 Author

    Ista prica i istti zaključak. Strasno. Jeftini lekovi za siromašne, ne ispitani i ne odobrenih u matičnoj zemlji SAD.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...