PITANJE KRIPTOVALUTA TREBA JASNO UREDITI ZAKONOM I dalje postoje nedoumice oko poreskog tretmana i prometa, poručuje UPS

Hi-techLifestyleSrbijaVesti

8.12.2020 11:33 Autor: Marija Jovanović 0

PITANJE KRIPTOVALUTA TREBA JASNO UREDITI ZAKONOM I dalje postoje nedoumice oko poreskog tretmana i prometa, poručuje UPS PITANJE KRIPTOVALUTA TREBA JASNO UREDITI ZAKONOM I dalje postoje nedoumice oko poreskog tretmana i prometa, poručuje UPS
Unija poslodavaca Srbije (UPS) podržava osnovni cilj Predloga zakona o digitalnoj imovini kao što su regulisanje i unapređenje tržišta kapitala, korišćenje digitalne tehnologije i... PITANJE KRIPTOVALUTA TREBA JASNO UREDITI ZAKONOM I dalje postoje nedoumice oko poreskog tretmana i prometa, poručuje UPS

Unija poslodavaca Srbije (UPS) podržava osnovni cilj Predloga zakona o digitalnoj imovini kao što su regulisanje i unapređenje tržišta kapitala, korišćenje digitalne tehnologije i sprečavanje zloupotreba na ovom tržištu.

UPS smatra da će komplikovan jezik kojim je predlog napisan, kao i prepuštanje da se suštinske stvari regulišu naknadno, podzakonskim aktima, dovesti do nejasnoća i pravne nesigurnosti svih koji posluju u ovoj oblasti.

Digitalni novac
Foto: Pixabay.com

Osnovna nedorečenost Predloga zakona odnosi se na takozvane kriptovalute, iz čega proizilaze nedoumice oko poreskog tretmana, načina upotrebe, prava raspolaganja, prometa… Unija poslodavaca smatra da se ovim zakonom pitanje statusa kriptovaluta mora nedvosmisleno utvrditi, odnosno da ne treba prepustiti da se ovo pitanje kroz izradu podzakonskih akata dodatno komplikuje.

Zbog toga je Unija uputila komentare Odboru za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Narodne skupštine, kao i inicijativu da predstavnici Sektora za informacione tehnologije i telekomunikaciju UPS prisustvuju sednici ovog odbora.

„Uvereni smo da će, kao i do sada, predlozi biti uzeti u ozbiljno razmatranje, a Unija prihvaćena kao partner u zajedničkom naporu da popravimo poslovnu klimu i ambijent za privređivanje“, navode u UPS.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...