u ohridu prezentovan status aktuelnih projekata

PKCG: Uklanjanje poslovnih barijera za konkurentniji region

BiznisPoslovanjePreduzetnikRegionVesti

23.7.2022 13:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

PKCG: Uklanjanje poslovnih barijera za konkurentniji region PKCG: Uklanjanje poslovnih barijera za konkurentniji region
Jačanje regionalne saradnje i uklanjanje poslovnih barijera u cilju povećanja konkurentnosti regiona bile su teme sednice Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana (KIF... PKCG: Uklanjanje poslovnih barijera za konkurentniji region

Jačanje regionalne saradnje i uklanjanje poslovnih barijera u cilju povećanja konkurentnosti regiona bile su teme sednice Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana (KIF ZB6), koja je održana u Ohridu.

Iz Privredne komore Crne Gore (PKCG) su sopštili da je njihova predsednica Nina Drakić učestvovala na sednici KIF ZB6, na kojoj je, između ostalog, prezentovan status aktuelnih projekata koji se implementiraju, kao i rezultati drugog poziva Regionalnog fonda za izazove, kroz koji je planirana dodela grantova za 47 konzorcijuma, prenosi Mina.

Na sastanku je dogovoren i produžetak projekta pod nazivom EU podrška KIF-u ZB6, koji finansira Evropska komisija.

U okviru posete Ohridu održan je sastanak članova Upravnog odbora KIF ZB6 sa premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim, o jačanju ekonomske saradnje i integracije na Zapadnom Balkanu u svetlu početka pregovora o članstvu Severne Makedonije i Albanije u EU.

Iz PKCG su kazali da je sastanak Upravnog odbora održan u kompaniji Kostal Makedonija, koja je deo nemačke Kostal grupe. Kompanija zapošljava 960 radnika i proizvodi delove za najpoznatije brendove automobilske industrije uključujući i električna vozila.

Direktor kompanije Viktor Mizo kazao je da je reč o mehatroničkim modulima, automatskim menjačima, elektronskim kontrolnim jedinicama, prekidačima, internim punjačima za električne automobile koje Kostal Makedonija izvozi na tržište EU, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Meksika i Kine, od čega je prethodne godine prihodovala više od 75 miliona evra.

Na sastanku je ocenjeno da je uravo ta kompanija najbolja potvrda šta znači regionalna ekonomska saradnja.

KIF okuplja šest privrednih komora Zapadnog Balkana i predstavlja oko 350.000 kompanija, uglavnom malih i srednjih preduzeća, sa ciljem da obezbedi zajednički glas poslovnoj zajednici, ojača i unapredi kontakte među privrednicima, promovišući region kao jednu investicionu destinaciju.

  • Milovan94

    24.7.2022 #1 Author

    Treba što više olakšati poslovanju i poslovnu saradnju u regionu

    Odgovori

  • GOCA BG

    24.7.2022 #2 Author

    Sto je i bio cilj prezentacije…

    Odgovori

  • ZVE84

    24.7.2022 #3 Author

    Onaj ko je blizak vlasti dobija poslove…

    Odgovori

  • Milisavka

    24.7.2022 #4 Author

    Trebalo bi ceo region da se udruži i da se olakšaju mnoge stvari

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...