dodeljena od države na javnom pozivu

Sredstva za projekte povećanja energetske efikasnosti dobilo 38 gradova i opština u Srbiji

BiznisSrbijaVesti

22.7.2022 13:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Sredstva za projekte povećanja energetske efikasnosti dobilo 38 gradova i opština u Srbiji Sredstva za projekte povećanja energetske efikasnosti dobilo 38 gradova i opština u Srbiji
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović uručila je u petak u Smederevskoj Palanci ugovore predstavnicima 38 lokalnih samouprava koje su na javnom pozivu... Sredstva za projekte povećanja energetske efikasnosti dobilo 38 gradova i opština u Srbiji

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović uručila je u petak u Smederevskoj Palanci ugovore predstavnicima 38 lokalnih samouprava koje su na javnom pozivu dobile sredstva za ulaganje u povećanje energetske efikasnosti u javne objekte.

Poručila je da je povećanje energetske efikasnosti nacionalni projekat i posao koji se tiče svih institucija, privrede i građana, prenosi Beta.

„Ovo je osmi put da na javnom pozivu država dodeljuje sredstva za povećanje energetske efikasnosti u javnim objektima, a prvi put novac se dodeljuje preko Uprave za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti, koja je u sastavu ministarstva i osnovana je upravo sa zadatkom da pomaže i javnom sektoru, ali i građanima, da brže radimo na podizanju energetske efikasnosti“, rekla je ona, saopštilo je ministarstvo.

Kako je istakla, ukupna vrednost projekata koji se sufinansiraju kroz javni poziv je 1,12 milijardi dinara, od čega je 687,6 miliona dinara iz sredstava Ministarstva rudarstva i energetike, preko Uprave, a 436,3 miliona dinara je učešće lokalnih samouprava.

„Sve što uradimo kroz ovaj projekat znači zdraviju životnu sredinu i uštedu energije i to od 30 do 50 odsto godišnje, u zavisnosti od primenjenih mera“, navela je Mihajlović.

Prema njenim rečima, na godišnjem nivou ušteda u potrošnji električne energije biće devet miliona kilovat-časova (kWh), a očekivano smanjenje emisije ugljen-dioksida (CO2) je oko 4.500 tona godišnje.

Ona je podsetila da država, pored javnih objekata, sufinansira i ulaganja u povećanje energetske efikasnosti i u domaćinstvima, gde je do sada kroz tri javna poziva u prethodnih godinu dana obuhvaćeno oko 25.000 domaćinstava u svim delovima Srbije.

Prema njenim rečima, ukupno ulaganje kroz subvencije države i lokalnih samouprava je oko 2,7 milijardi dinara, od čega su 1,4 milijarde dinara subvencije ministarstva.

Predsednik opštine Smedervska Palanka Nikola Vučen, rekao je da ulaganje u energetsku efikasnost podrazumeva značajne uštede u svim opštinama i kao jedan od primera naveo zgradu Opštine Smederevska Palanka, u koju nije ulagano 60 godina.

„U ovoj godini ukupno ulaganje opštine Smederevska Palanka, zajedno sa Ministarstvom je 80 miliona dinara, što je najveće ulaganje u jednoj godini u ovu oblast“, kazao je Vučen.

Predsednica opštine Trstenik Milena Turk, rekla je da će kroz ovaj projekat biti unapređena energetska efikasnost u osnovnoj školi u Trsteniku, kao i da ta opština ima i druge zajedničke projekte sa Ministarstvom u ovoj oblasti.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković kazao je da ovaj grad treću godinu zaredom dobija sredstva od ministarstva na javnom pozivu za povećanje energetske efikasnosti javnih objekata, i zahvalio na dobroj saradnji i podršci lokalnim samoupravama.

Subvencije su dodeljene za projekte u: Trgovištu, Niškoj Banji, Кuršumliji, Gadžinom Hanu, Užicu, Bosilegradu, Vranju, Ražnju, Кraljevu, Svilajncu, Ljuboviji, Novom Sadu, Zaječaru, Vrnjačkoj Banji, Novom Pazaru, Nišu, Boljevcu, Valjevu, Кragujevcu, Кuli, Priboju, Trsteniku, Smederevskoj Palanci, Negotinu, Ljigu, Pirotu, Bačkom Petrovcu, Vlasotincu, Smederevu, Кniću, Кikindi, Subotici, Senti, Bačkoj Palanci, Кrupnju, kao i beogradskim opštinama Obrenovac, Palilula i Stari grad.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...