zatraženo od vlade srbije

PKS: Dozvoliti slobodan izvoz brašna, kvote za pšenicu i kukuruz

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

15.3.2022 18:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

PKS: Dozvoliti slobodan izvoz brašna, kvote za pšenicu i kukuruz PKS: Dozvoliti slobodan izvoz brašna, kvote za pšenicu i kukuruz
 Grupacija proizvođača žitarica Privredne komore Srbije (PKS), udruženja proizvođača i izvoznika žitarica i Produktne berze zatražili su u utorak od Vlade Srbije da dozvoli... PKS: Dozvoliti slobodan izvoz brašna, kvote za pšenicu i kukuruz

 Grupacija proizvođača žitarica Privredne komore Srbije (PKS), udruženja proizvođača i izvoznika žitarica i Produktne berze zatražili su u utorak od Vlade Srbije da dozvoli slobodan izvoz brašna, kao i uvođenje izvoznih kvota za pšenicu i kukuruz, saopštila je PKS.

„Na zajedničkom sastanku predstavnika udruženja ‘Žitounija’ i ‘Žita Srbije’ i Produktne berze zatraženo je od Vlade Srbije da dozvoli slobodan izvoz brašna, kao i izvoz pšenice i kukuruza uz definisanje maksimalnih kvota“, rekao je sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS, Aleksandar Bogunović.

Predstavnici udruženja ocenili su, kako je navedeno, da dugotrajna zabrana izvoza brašna, pšenice i kukuruza može da izazove probleme i po prolećnu setvu, jer je poljoprivrednicima neophodan novac da bi mogli da je finansiraju.

Dodaje se da će posledice snositi kako proizvođači, tako i izvoznici koji izvoze preko luka jer ne mogu robu da plasiraju, a potpisali su ugovore.

Izvoznici su, prema rečima Bogunovića, robu naplatili po važećim cenama, pa je iz tog razloga neophodno da pravovremeno i pre eventualnog pada cena na tržištu, realizuju ugovorene poslove.

Bogunović je ocenio da je plasman brašna u prethodnim godinama padao i da je sada dobra prilika da se povrati poverenje tradicionalnih kupaca i poveća izvoz kroz višu fazu prerade pšenice.

  • SUNCOKRET

    15.3.2022 #1 Author

    Država mora da sagleda interese proizvođača i izvoznika jer ne sme da se ugrozi ciklus proizvodnje da ne bi došlo do dugoročnih posledica. j

    Odgovori

  • GOCA BG

    15.3.2022 #2 Author

    Verujem da ce im drzava izaci u susret…

    Odgovori

  • Milovan94

    15.3.2022 #3 Author

    Apsolutno treba dozvoliti slobodan izvoz i uvoz. Predlog je zaista opravdan.

    Odgovori

  • Lukijan Musicki

    15.3.2022 #4 Author

    Trgovci su kupili zito od SRBSKOG seljaka za sicu.Ovi trgovci sad podaju ovu robu sa OGROMNO.M zaradom.Nadam se da ce NASA Drzava OVU OGROMNU ZARADU vratiti SRBSKOM seljaku

    Odgovori

    • SNEZANA

      16.3.2022 #5 Author

      Na kraju sve puca po ledjima poljoprivirednika.

      Odgovori

  • NATI29

    16.3.2022 #6 Author

    Dajte slobodu da ljudi mogu da rade

    Odgovori

  • ZVE84

    20.3.2022 #7 Author

    Ne treba proizvoditi brašno već čuvati za domaće tržište

    Odgovori

  • Milisavka

    20.3.2022 #8 Author

    Nadam se da će im država izaći u susret

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...