PLAN „B“ ZA USVAJANJE FINANSIJSKOG PAKETA EU Mađarska i Poljska ostaju bez milijardi za ekonomski oporavak

EUNovacVesti

4.12.2020 12:01 Autor: Vladimir Jokanović 0

PLAN „B“ ZA USVAJANJE FINANSIJSKOG PAKETA EU Mađarska i Poljska ostaju bez milijardi za ekonomski oporavak PLAN „B“ ZA USVAJANJE FINANSIJSKOG PAKETA EU Mađarska i Poljska ostaju bez milijardi za ekonomski oporavak
Evropska komisija priprema alternativni scenario za postupanje u slučaju da Mađarska i Poljska ne budu odustale od veta na usvajanje kriznog evropskog finansijskog paketa... PLAN „B“ ZA USVAJANJE FINANSIJSKOG PAKETA EU Mađarska i Poljska ostaju bez milijardi za ekonomski oporavak

Evropska komisija priprema alternativni scenario za postupanje u slučaju da Mađarska i Poljska ne budu odustale od veta na usvajanje kriznog evropskog finansijskog paketa vrednog više od 1.800 milijardi evra. Novi predlog EK očekuje se iduće nedelje, a 750 milijardi evra moglo bi biti aktivirano i bez pristanka dve članice.

Evropski lideri još nisu odustali od „glavnog scenarija“ na bazi dogovora iz jula, prema kojem je za sedmogodišnji budžet EU (2021-2027) planirano 1.074 milijarde evra, a za fond za ekonomski oporavak EU od posledica pandemije korona virusa dodatnih 750 milijardi evra. O tome će se ponovo razgovarati na video samitu lidera EU 10. i 11. decembra, prenosi Euractiv.

Premijeri Mađarske i Poljske, Viktor Orban i Mateuš Moravjecki insistiraju da će dati „zeleno svetlo“ za usvajanje finansijskog paketa samo ako bi se mehanizam kojim se isplata novca zemljama članicama uslovljava vladavinom prava, značajno izmenio ili ukinuo. Budući da Brisel i velika većina članica, uključujući Nemačku, insistira na neophodnosti mehanizma, kao i na hitnoj potrebi za novcem, smišljen je način za aktiviranje 750 milijardi evra, kao „privremeno rešenje“.

EK je „prilično uverena“ da se rešenje može primeniti „prilično brzo“ i bez saradnje Budimpešte i Varšave, verovatno tako što bi voljne države nacionalnim garancijama pokrile pozajmicu 750 milijardi evra za fond za oporavak. Ukoliko se bude išlo na ovu opciju, ugovorene sume pomoći ugroženim sektorima i regionima mogle bi biti uplaćene članicama do sledećeg leta.

Foto: Tanjug/AP

Viktor Orban ponovio je u petak da neće pristati na usvajanje finansijskog paketa sve dok je uslovljen vladavinom prava. „Mađarska insistira da se ove dve stvari razdvoje. Ne menjajte pravni status quo i sve će ići glatko i brzo“, rekao je Orban, prenosi RSE. Mađarska je najavila da će uputiti Briselu potraživanja za sledeći ciklus budžetskog finansiranja od 1. januara, bez obzira na to da li će biti usvojen višegodišnji budžet.

Zamenik premijera Poljske, Jaroslav Govin ocenio je da je kompromis u zajedničkom interesu i predložio drugačiju interpretaciju sporne klauzule, tako da bi se ona izričito odnosila na oblast pravilnog korišćenja novca iz fondova EU. On je potvrdio da je od najviših zvaničnika EK obavešten u četvrtak da će fond za oporavak biti usvojen dogovorom 25, a ne 27 država. Novac iz fonda u tom slučaju ne bi bio uplaćen Mađarskoj i Poljskoj, koje bi prema dogovoru iz jula pored kredita trebalo bespovratno da dobiju 6,09, odnosno 26,82 milijarde evra.

Kada je reč o budžetu EU za 2021. godinu, trebalo je da bude usvojen 7. decembra dogovorom zemalja članica sa Evropskim parlamentom. Očekuje se da će EK posle samita početi sa pripremom novog nacrta budžeta samo za 2021. godinu, a taj predlog bi trebalo da bude predstavljen u januaru. O njemu bi se odlučivalo kvalifikovanom većinom, kako bi se isključila mogućnost veta.    

Đentiloni: Idemo dalje bez Mađara i Poljaka

Evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni (Paolo Gentiloni) izjavio je u petak da će EU ići dalje sa svojim finansijskim paketom bez Mađarske i Poljske, ako one ne budu odustale od veta.

„Nećemo se predati pred vetom. Pretpostavka je da smo bili veoma jasni prema tim državama članicama, nastavićemo bez njih“, rekao je Đentiloni u Rimu tokom konferencije u organizaciji Ministarstva spoljnih poslova Italije i instituta ISPI, prenosi Market Screener, pozivajući se na Reuters.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...