ugovoren uvoz sirovine slabije kalorijske vrednosti

Pljevaljski rudnik najavio prodaju 300.000 tona uglja EPS-u

RegionSrbijaVesti

4.4.2022 13:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Pljevaljski rudnik najavio prodaju 300.000 tona uglja EPS-u Pljevaljski rudnik najavio prodaju 300.000 tona uglja EPS-u
Rudnik uglja Pljevlja (RUP) uspostavio je saradnju sa Elektroprivredom Srbije (EPS) o isporuci uglja, a cena i transport će biti zvanično definisani u narednom... Pljevaljski rudnik najavio prodaju 300.000 tona uglja EPS-u

Rudnik uglja Pljevlja (RUP) uspostavio je saradnju sa Elektroprivredom Srbije (EPS) o isporuci uglja, a cena i transport će biti zvanično definisani u narednom periodu.

Na poziv direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Miroslava Tomaševića, 31. marta, organizovan je sastanak sa izvršnim direktorom RUP-a Milanom Lekićem i direktorom Sektora za razvoj i investicije Jagošem Gomilanovićem, na kojem je dogovorena saradnja, piše crnogorska agencija Mina.

“Kalorijska vrednost uglja za koju je EPS zainteresovan kreće se od 7,5 hiljada do osam hiljada kJ/kg, što, imajući u vidu kvalitet uglja koji se isporučuje glavnom kupcu uglja – Termoelektrani Pljevlja (TEP), spada u takozvane manje kvalitetne ugljeve”, navodi se u saopštenu RUP-a.

Kada je reč o ceni i transportu, te kategorije biće zvanično definisane u narednom periodu, međutim, Lekić je poručio da cena svakako neće biti manja u odnosu na postojeću cenu po kojoj se ugalj distribuira TEP, iako je reč o uglju manjeg kvaliteta u odnosu na onaj koji se isporučuje termoelektrani u Pljevljima, te da će troškovi transporta u potpunosti pasti na teret EPS-a.

“Tokom ove kalendarske godine načelno je dogovoreno da se isporuči oko 300.000 tona uglja, sa tendencijom da ta količina ubuduće bude povećana. Dogovoreno je da RUP u narednom periodu formira cenu i da se podrobnije definišu svi elementi saradnje”, naveo je Lekić.

On je rekao da je, prema određenim pretpostavkama, u planu da se, na dnevnom nivou, isporučuje oko 500 tona uglja. Troškove transporta prema Prijepolju ili Lazarevcu, u zavisnosti od definitivne odluke gde će biti distribuiran ugalj, će u potpunosti pokriti EPS.

  • VERA

    4.4.2022 #1 Author

    To je odlican poslovni potez. Uvek je dobro imati više snabdevača uglja….

    Odgovori

    • SNEZANA

      4.4.2022 #2 Author

      Tacno,bolje da imamo zalihe I visak, nego da zastane.

      Odgovori

    • IVAN

      4.4.2022 #3 Author

      Normalno svakako da je dobar potez

      Odgovori

  • SANJA

    4.4.2022 #4 Author

    U sezoni uvek je tesko naci ugalj.

    Odgovori

  • Anonimni

    4.4.2022 #5 Author

    Pokrice potpuno EPS,bravo…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...