Grad Beograd sufinansiranje počinje od energetski najugroženije opštine

Počela prijava za zamenu stolarije na Paliluli

BiznisInfrastrukturaInvesticijeSrbijaVesti

27.12.2021 13:01 Autor: Julijana Vincan 1

Počela prijava za zamenu stolarije na Paliluli Počela prijava za zamenu stolarije na Paliluli
Gradski Sekretarijat za energetiku raspisao je javni poziv sa sufinansiranje mera energetske efikasnosti na porodičnim kućama i stambenim zgradama na teritoriji Beograda, odnosno na području opštine... Počela prijava za zamenu stolarije na Paliluli

Gradski Sekretarijat za energetiku raspisao je javni poziv sa sufinansiranje mera energetske efikasnosti na porodičnim kućama i stambenim zgradama na teritoriji Beograda, odnosno na području opštine Palilula.

Kako je istaknuto, maksimalno učešće grada ne može biti veće od 50 odsto ukupnog iznosa sa PDV-om. Tako sve što prelazi maкsimalni iznos sredstava sufinansiranja snosi podnosilac prijave. Primera radi, neko se može opredeliti i za sкuplje prozore, s tim da razliкu u ceni snosi sam.

Pravo učešća na javnom pozivu imaju građani i stambene zajednice, a ukupna planirana sredstva Grada Beograda i države za ovu meru su 20 miliona dinara. Javni poziv je otvoren do 28. januara 2022. godine, a više detalja dostupno je na sajtu opštine Palilula.

Uslovi za prijavu na konkurs

1. Podnosilac prijave mora da poseduje jedan od sledećih dokaza za stambeni objekat:

  • dokaz o izgradnji objekta pre donošenja propisa o izgradnji,
  • građevinsku dozvolu dobijenu kroz redovan postupak obezbeđenja dozvole,
  • građevinsku dozvolu dobijenu iz postupka legalizacije ili
  • rešenje o ozakonjenju ili
  • dokaz da su započeli proces legalizacije ili uknjiženja
  • da je izmirio dospele obaveze po osnovu poreza na imovinu za 2020. godinu.

2. Za prijave stambenih zajednica uslov je i da je stambena zajednica upisana u odgovarajući registar. 

3. Takođe, Grad je propisao i da podnosilac prijave mora da bude vlasnik i da živi u porodičnoj kući ili u stanu na teritoriji Beograda, odnosno području opštine Palilula, sa desne strane Dunava u skladu sa Procenom prioritetizacije i rangiranja segmenata građevinskog fonda, a za potrebe realizacije mera energetske sanacije na fasadnoj stolariji na teritoriji Gradske opštine Palilula.

Procenu je, kako piše, izradio Arhitektonski fakultet u Beogradu, u celini između sledećih ulica i to: Bulevar kralja Aleksandra, Takovska, Vojvode Dobrnjca, Poenkareova, Bulevar despota Stefana, Cvijićeva i Ruzveltova, izuzev Profesorske kolonije koja uživa status prethodne zaštite i predstavlja prostorno kulturno-istorijsku celinu.

Prozori zgrade
Foto: Unsplash.com

Konkurs nije dostupan svima

Pravo učešća na javnom pozivu nemaju:

  • vlasnici posebnih delova stambeno-poslovnih objekata koji ne služe za stanovanje;
  • vlasnici stambenih objekata koji su u prethodnom periodu koristili sredstva Grada/opštine za slične aktivnosti i ista opravdali;
  • vlasnici stambenih objekata koji su u prethodne dve godine posle dostavljanja Rešenja o dodeli bespovratnih sredstava za slične aktivnosti odustali od sprovođenja aktivnosti. 

Sekretarijat je prethodno raspisao Javni poziv za privredne subjekte koji će raditi na zameni (nabavka sa ugradnjom) spoljnih prozora i vrata i drugih transparentnih elemenata termičkog omotača na stambenim zgradama, porodičnim kućama i stanovima u Beogradu, sa pratećim građevinskim radovima. 

Grad Beograd je odlučio da, zbog ograničenih sredstava konkursa, sufinansiranje energetske sanacije sprovede na teritoriji opštine Palilula koja je najugroženija kada je reč o stanju energetske efikasnosti, te je izabrana kao pilot opština za mogućnost realizacije predmetnih mera.

Kako je ranije navedeno, ako odziv građana bude uspešan, Grad će predložiti Ministarstvu rudarstva i energetike da zajedno opredele značajnija sredstva, kako bi pokrili ostalih 16 gradskih opština. 

„Grad Beograd, odnosno Gradska opština Palilula, vršiće prenos sredstava isključivo privrednim subjektima kao direktnom korisniku, a ne građanima kao krajnjim korisnicima, ali tek nakon što pojedinačni krajnji korisnik izvrši uplatu direktnom korisniku celokupne svoje obaveze i nakon završetka realizacije mere“, piše u javnom pozivu za učešće privrednih subjekata u sprovođenju mera energetske sanacije u domaćinstvima, koji je objavljen u oktobru.

Način prijave za zamenu stolarije

Kako su za Biznis.rs ranije objasnili iz Ministarstva rudarstva i energetike, građani se za subvencije prijavljuju tako što se najpre obraćaju firmi koja se nalazi na rang listi izabranih izvođača, radi dobijanja predračuna za radove.

„Uz prijavni obrazac i druge priloge koji se preuzimaju sa internet stranice jedinice lokalne samouprave kod koje se predaje zahtev, neophodno je bilo dostaviti fotokopiju lične karte sa adresom prebivališta ili očitanu ličnu kartu, fotokopije ličnih karata sa adresom prebivališta ili očitane lične karte za sve članove domaćinstva, kopiju rešenja o utvrđivanju poreza na imovinu za prethodnu godinu radi utvrđivanja tačne površine objekta, kopiju građevinske dozvole ili drugi dokument kojim se dokazuje legalnost objekta i fotokopiju računa za utrošenu električnu energiju za stambeni objekat za koji se konkuriše za prethodni mesec“, naglašeno je u Ministarstvu.

Na pitanje da li je pre prijavljivanja bilo neophodno da se plati sav zaostao porez, iz Ministarstva su objasnili da u modelu Javnog poziva, koji je dostavljen svim jedinicama lokalne samouprave koje učestvuju u Programu energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova, a koji nije obavezujući za JLS, nije navedeno da je obavezno da građani koji žele da konkurišu moraju da izmire sve svoje poreske obaveze.

„U modelu Javnog poziva navedeno je da je dovoljno da je građanin započeo postupak legalizacije/ozakonjenja“, istakli su naši sagovornici.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...