Za besplatne udžbenike potrebno izdvojiti 20 miliona evra

Počela rasprava o budžetu Grada Beograda za 2023. godinu

InvesticijePoslovanjeSrbijaVesti

26.12.2022 11:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Počela rasprava o budžetu Grada Beograda za 2023. godinu Počela rasprava o budžetu Grada Beograda za 2023. godinu
U Skupštini Grada Beograda počela je sednica na kojoj odbornici razmatraju predlog gradskog budžeta za 2023. godinu, koji bi trebalo da iznosi 205,5 milijardi... Počela rasprava o budžetu Grada Beograda za 2023. godinu

U Skupštini Grada Beograda počela je sednica na kojoj odbornici razmatraju predlog gradskog budžeta za 2023. godinu, koji bi trebalo da iznosi 205,5 milijardi dinara. Budžetom je predviđeno da od 1. septembra naredne godine vrtići, kao i udžbenici za đake, budu besplatni.

Za besplatne udžbenike biće potrebno oko 20 miliona evra, a za besplatne vrtiće od 25 do 30 miliona evra, piše agencija Beta.

Odbornici dela opozicije kritikovali su predloženi budžet, ističući da je finansijski neostvariv.

Na dnevnom redu je i predlog odluke o utvrđivanju obima sredstava za vršenje poslova Grada i gradskih opština i određivanju prihoda koji pripadaju Gradu, odnosno gradskim opštinama u narednoj godini.

Pred odbornicima će se naći i Predlog rešenja o davanju saglasnosti na odluku o raspodeli neto dobiti iz 2021. godine gradskih javnih preduzeća, kao i Predlog rešenja o davanju saglasnosti na program poslovanja za 2023. godinu. Razmatraće se i izmena Odluke o lokalnim komunalnim taksama, izmena Odluke o naknadama za korišćenje javnih površina, kao i Predlog cenovnika usluga organizacionih jedinica Gradske uprave Beograda.

Kako je saopšteno iz Gradske uprave, na dnevnom redu su i predlog odluke o dodeli naziva ulice sa imenom Zorana Žunkovića na Savskom vencu, predlog odluke o podizanju spomenika Agostinu Netu i predlog odluke o prenosu osnivačkih prava Grada Beograda nad Muzejom afričke umetnosti.

Odbornici će razmatrati i Predlog akcionog plana za sprovođenje strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja na teritoriji Beograda za period od 2022. do 2024. godine, kao i utvrđivanje Predloga odluke o izmenama i dopunama Odluke o pravima i uslugama socijalne zaštite.

Pred odbornicima su i izmene i dopune Odluke o komunalnom redu, ali i predlog odluke o upravljanju parkovima i obezbeđivanje uslova za njihovo uređenje, upotrebu, unapređenje i zaštitu na području Voždovca, Vračara, Zvezdare, Zemuna, Novog Beograda, Palilule, Rakovice, Savskog venca, Starog grada i Čukarice.

Odbornici će raspravljati i o izmenama i dopunama Odluke o taksi prevozu, predlogu odluke o sufinansiranju programa od javnog interesa iz oblasti promocije preduzetništva i zapošljavanja na teritoriji Beograda i izmenama Odluke o načinu, uslovima i kriterijumima za izbor korisnika sredstava u okviru mera i aktivnosti za podršku razvoja inovativnih delatnosti.

Na dnevnom redu su i izmene Odluke o načinu, kriterijumima i merilima za izbor programa i projekata u turizmu koji se sufinansiraju iz gradskog budžeta, kao i izmene Odluke o načinu, uslovima i kriterijumima za dodelu bespovratnih finansijskih sredstava za podršku razvoju preduzetništva.

Odbornici će na dnevnom redu imati i Predlog zaključka o obavezi pribavljanja prethodnog odobrenja gradskog Sekretarijata za finansije za pokretanje postupaka javnih nabavki radi zaključenja ugovora o javnoj nabavci dobara, usluga i radova, kao i zaključenja okvirnog sporazuma, ali i izmena Odluke o utvrđivanju zakupnina za poslovni prostor na kome je nosilac prava javne svojine Grad Beograd, odnosno na kome Grad Beograd ima posebna svojinska ovlašćenja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...