Dodatna energetska sigurnost domaćeg tržišta od oktobra

Početak ispitivanja opreme novog bloka B3 termoelektrane Kostolac B

SrbijaVesti

7.8.2024 13:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Početak ispitivanja opreme novog bloka B3 termoelektrane Kostolac B Početak ispitivanja opreme novog bloka B3 termoelektrane Kostolac B
U toku je ispitivanje opreme novog bloka B3 u termoelektrani Kostolac B pred probni rad, što podrazumeva punu snagu na mreži od 168 sati,... Početak ispitivanja opreme novog bloka B3 termoelektrane Kostolac B

U toku je ispitivanje opreme novog bloka B3 u termoelektrani Kostolac B pred probni rad, što podrazumeva punu snagu na mreži od 168 sati, a cilj je da se pokaže da su svi sistemi potpuno u funkciji.

Iz Elektroprivrede Srbije (EPS) kažu da su naredni koraci garancijska ispitivanja koja će pokazati funkcionalne karakteristike bloka čime bi se stvorili uslovi da EPS u oktobru preuzme ovaj novoizgrađeni blok snage 350 megavata.

Generalni direktor EPS-a Dušan Živković tokom obilaska bloka B3 rekao je da će se dobiti novi kapacitet u elektroenergetskom portfoliju, prenosi agencija Beta.

On je kazao da je blok B3 po kvalitetu opreme, nivou zaštite životne sredine i sigurnosti sistema, preko priključaka na mreži – ispunio visoke standarde kvaliteta.

„Nakon puštanja u rad očekuje se da po parametrima i kvalitetu imamo najbolji blok u elektroenergetskom sistemu Srbije“, ocenio je Živković.

Član Nadzornog odbora EPS Dejan Ostojić rekao je da je blok B3 veliki korak ne samo za ovo preduzeće, već i za energetsku sigurnost Srbije i svih potrošača, posebno što je to najveći izgrađeni blok posle više decenija.

„Efikasnost ovog bloka omogućava dobijanje dve hiljade gigavat-sati godišnje, biće to pouzdana energija koja će svojom efikasnošću zameniti blokove niže efikasnosti. Time smanjujemo emisije uticaja na okolinu i dobijamo najkvalitetniju energiju“, rekao je Ostojić.

Ostojić je naglasio da se puštanjem u rad ovog bloka stvara 160 radnih mesta za narednih nekoliko decenija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.