POČINJE ISPLATA SUBVENCIJA HOTELIJERIMA U četvrtak uplata novca na namenske račune 84 od 314 objekata

BiznisIzdvajamoSrbijaTurizamVesti

15.10.2020 08:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

POČINJE ISPLATA SUBVENCIJA HOTELIJERIMA U četvrtak uplata novca na namenske račune 84 od 314 objekata POČINJE ISPLATA SUBVENCIJA HOTELIJERIMA U četvrtak uplata novca na namenske račune 84 od 314 objekata
Isplata subvencija hotelijerima u iznosu od 350 evra po individualnom ležaju i 150 evra u dinarskoj protivrednosti po smeštajnoj jedinici počinje u četvrtak, najavio... POČINJE ISPLATA SUBVENCIJA HOTELIJERIMA U četvrtak uplata novca na namenske račune 84 od 314 objekata

Isplata subvencija hotelijerima u iznosu od 350 evra po individualnom ležaju i 150 evra u dinarskoj protivrednosti po smeštajnoj jedinici počinje u četvrtak, najavio je ministar finansija Siniša Mali, dodajući da je u tu svrhu izdvojeno ukupno 1,24 milijarde dinara.

Mali je naveo da su subvencije odobrene za 314 hotelskih objekata, koji zapošljavaju skoro 10.000 ljudi, a u cilju podrške poslovanju u uslovima epidemije koronavirusa.

„Procedura je jako brza i jednostavna, a hotelijeri već od prošle nedelje otvaraju namenske dinarske podračune u Upravi za trezor u svojim filijalama. Podsećamo ih da imaju rok do ponedeljka 19. oktobra da otvore pomenute podračune“, kaže Mali.

Kako je saopštilo Ministarstvo finansija, Mali je rekao da će u skladu sa tim u četvrtak biti isplaćene subvencije za 84 hotela, u iznosu od 338,6 miliona dinara. U narednim danima, dodaje, sledi i ostatak uplata.

Ministar je precizirao da, po dogovorenoj dinamici, Uprava za trezor Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija dostavlja spisak računa, otvorenih za ove namene kako bi se na najefikasniji način, a to znači što pre i u najkraćem mogućem roku, realizovala sva plaćanja.

„Iz razgovora sa gradskim hotelijerima shvatili smo da će im ova podrška značiti i da je stigla baš u pravi čas jer su u suprotnom razmišljali o otpuštanju zaposlenih i zatvaranju hotela“, rekao je Mali.

Uz ovu podršku, napominje ministar, većina njih će uspeti da zaokruži poslovnu godinu i da delimično pokrije svoje troškove.

Prema njegovim rečima, troškovi održavanja hotela u gradovima su veliki, naročito u kontekstu ogromnog gubitka prihoda zbog malog procenta popunjenosti smeštajnih kapaciteta, koji se kretao ispod deset odsto tokom ključnih letnjih meseci.

„Nismo želeli da dopustimo da ovaj propulzivni deo sektora ostavimo na cedilu. Gradski hoteli su uvek vukli napred turističku industriju i gradski turizam je imao ogroman udeo u našim prihodima od turizma koji su 2019. godine premašivali 1,4 milijardi evra“, naveo je Mali.

Istakao je da je odluka da se pomogne gradskim hotelima bila promišljena i dobro ciljana, te da očekuje da ona da svoje efekte u budućnosti.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...