PODGORICA DONELA SET MERA ZA POMOĆ PRIVREDI Obustavljena prinudna naplata, bez plaćanja gradske zakupnine

PreduzetnikRegionVesti

14.5.2020 11:27 Autor: Marija Jovanović 2

PODGORICA DONELA SET MERA ZA POMOĆ PRIVREDI Obustavljena prinudna naplata, bez plaćanja gradske zakupnine PODGORICA DONELA SET MERA ZA POMOĆ PRIVREDI Obustavljena prinudna naplata, bez plaćanja gradske zakupnine
Glavni grad Crne Gore doneo je set mera za pomoć maloj privredi, kako bi se ublažile negativne posledice korona virusa. Gradske vlasti naknadno će... PODGORICA DONELA SET MERA ZA POMOĆ PRIVREDI Obustavljena prinudna naplata, bez plaćanja gradske zakupnine

Glavni grad Crne Gore doneo je set mera za pomoć maloj privredi, kako bi se ublažile negativne posledice korona virusa. Gradske vlasti naknadno će proceniti vrednost ovih mera, koje će sigurno biti milionske.  

Najznačajnije mere za pomoć maloj privredi sastoje se u tromesečnom oslobađanju od plaćanja gradske zakupnine, avansnom plaćanju u iznosu od pet odsto izvođačima radova, nešto jeftinijem zakupu bašti, odlaganju plaćanja poreza na dohodak fizičkih lica i što je najvažnije obustavljanju prinudne naplate, piše Pobjeda.me.  

U setu mera, Podgorica je odredila i šta gradske finansijske vlasti treba da rade u slučaju slabije naplate prihoda, kako bi se održala budžetska ravnoteža.

Glavni grad naložio je i rigorozne mere štednje jer će plaćanje obaveza vršiti u skladu sa procentom ostvarenja prihoda budžeta, a Služba za javne nabavke, tokom važenja naredbi, neće pokretati nove postupke za nabavku opreme, osim u slučaju hitnih nabavki i realizaciju kapitalnih projekata od interesa za grad i državu.

Kako bi pružila podršku privredi, Uprava lokalnih javnih prihoda odložiće plaćanje poreske obaveze po osnovu prireza porezu na dohodak fizičkih lica, nastale od 1. marta 2020. godine. U periodu trajanja pandemije, glavni grad Crne Gore suspendovao je sve vrste prinudne naplate.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Gradske vlasti omogući će umanjenje iznosa lokalne komunalne takse za postavljanje letnje bašte, zatvorene bašte, ostalih privremenih objekata koji se mogu izmeštati sa jednog mesta na drugo i to za period u kom preduzetnici nisu koristili prostor na javnoj površini, počev od 15. marta 2020. godine.

Podgorica će omogućiti i umanjenje iznosa takse za taxi stajališta za period u kom taksisti nisu koristili prostor za parkiranje motornih vozila, počev od 19. marta ove godine. Proporcionalno će biti umanjene i naknade za korišćenje opštinskih puteva i članskog doprinosa Turističkoj organizaciji Podgorice.

U Odluci se navodi da će gradske vlasti osloboditi plaćanja zakupnine, na period od 90 dana, zakupce koji imaju zaključene ugovore o zakupu poslovnog prostora u vlasništvu glavnog grada, osim onih zakupaca koji mogu nesmetano da obavijaju redovnu delatnost.

Takođe, biće odloženo plaćanje naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta na period od tri meseca, kao i naknade za legalizaciju bespravnih objekata, za investitore koji imaju zaključene ugovore sa dinamikom plaćanja u ratama. Za navedeni period neće se obračunavati kamata na kašnjenje dospelih obaveza.

Svim izvođačima radova, koji nisu u mogućnosti da završe radove u ugovorenom roku zbog nedostatka materijala i radne snage, produžiće se rok za završetka radova odnosno biće sačinjeni aneksi ugovora, kako bi se izbeglo plaćanje penala po osnovu neispunjenja obaveza utvrđenih ugovorom.

Odobriće se i isplatiti avans u visini do pet odsto ugovorene vrednosti radova izvođačima radova za započete objekte, kako bi se održala likvidnost i kontinuitet u izvođenju radova.

Niži porez na nepokretnost

“Sportski objekti” d.o.o. i “Tržnica i pijace” d.o.o. će osloboditi obaveze plaćanja zakupnine zakupce, na period od 90 dana, koji imaju zaključene ugovore o zakupu poslovnih prostora koji su dati na upravljanje društvu, osim onih zakupaca koji mogu nesmetano da obavljaju redovnu delatnost.

Poreski obveznici Podgorice mogu očekivati i nešto niži porez na nepokretnosti, budući da će glavni grad za osnovicu obračuna uzeti prosečnu cenu kvadratnog metra stana u novogradnji koja je povoljnija za obveznike.

Odbornici gradskog parlamenta o setu mera izjasniće se 15. maja.

  • Ivona

    14.5.2020 #1 Author

    Svaka cast nasoj Crnoj Gori, i pozdrav svim dobrim i prepostenim ljudima iz bratske zemlje.

    Odgovori

    • Nikola_nidzo

      15.5.2020 #2 Author

      za neke mere smo morali da ucimo od njih kako su se profesionalno poneli u citavoj situaciji

      Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...