PODRŠKA PRIVREDI I MLADIM PREDUZETNICIMA Biznis inkubatori – pravo mesto za ljude sa idejama

InovacijePreduzetnikSrbijaVesti

17.6.2020 13:17 Autor: Ljiljana Begović 0

PODRŠKA PRIVREDI I MLADIM PREDUZETNICIMA Biznis inkubatori – pravo mesto za ljude sa idejama PODRŠKA PRIVREDI I MLADIM PREDUZETNICIMA Biznis inkubatori – pravo mesto za ljude sa idejama
U Srbiji je sve više takozvanih „biznis inkubatora“, a podrška njihovom razvoju veoma je važna jer su upravo u njima stacionarani predstavnici najprofitabilnijih sektora... PODRŠKA PRIVREDI I MLADIM PREDUZETNICIMA Biznis inkubatori – pravo mesto za ljude sa idejama

U Srbiji je sve više takozvanih „biznis inkubatora“, a podrška njihovom razvoju veoma je važna jer su upravo u njima stacionarani predstavnici najprofitabilnijih sektora i najafirmisanijih kadrova zahvaljujući kojima Srbija ostvaruje veliku dobit.

Iz Ministarstva privrede kažu da se njihov značaj pokazao upravo za vreme pandemije korona virusa, jer su baš iz ovakvih centara potekle ideje o izradi vizira i drugog zaštitnog materijala. Državni sekretar u tom ministarstvu Dragan Stevanović kaže da ih je u Srbiji 40 i da njihove usluge koristi 500 mladih preduzetnika.

Dodaje i da se u poslovnim inkubatorima razvijaju preduzeća iz različitih oblasti, ali da dominiraju informacione tehnologije i kreativna digitalna industrija.

„Biznis inkubatori značajni su upravo zbog karaktera delatnosti koji se dominantno lociraju u njima, a reč je profitabilnim delatnostima – kreativne industrije, IT… koje za rezultat imaju proizvode sa najvišim stepenom vrednosti“, dodao je Stevanović.

Foto: Pexels.com

Kao primer navodi IT industriju koja na godišnjem nivou ostvaruje suficit, od oko 800 miliona evra.

Većina korisnika inkubatora bilo da su u pitanju inovativna preduzeća ili frilenseri bave se tim delatnostima, a koncentrisani su uglavnom u velikim gradovima – Beogradu, Nišu i Novom Sadu, dok u manjim gradovima usluge koriste i početnici u poslovanju i to za preradu drveta i proizvodnju nameštaja, alata, zanatskih i uslužnih delatnosti.

I dok se dosadašnja podrška razvoju poslovnih inkubatora uglavnom odnosila na ulaganje u infrastrukturu – opremanje prostora i opremu, sada je pažnja usmerena na unapređenje kvaliteta usluga. „Cilj je da se kvalitet usluga u biznis inkubatorima podigne na viši nivo i tako stvore uslovi za još bolji rad“, rekao je Stevanović, prenosi Tanjug.

Foto: Pexels.com

Opravdanost postojanja biznis inkubatora vidljiva je i u Vranju.

Nemanja Gligorijević direktor biznis inkubator centra „Jumko d. o. o“ koji su 2006. godine osnovali „HKPK Yumco“ i Grad Vranje takođe ističe da je unapređenje usluge odnosno kvalitet nešto što utiče na povećanje konkurentnosti.

Poslovni inkubator se sastoji od većeg broja manjih poslovnih jedinica na jednom mestu, koje se nude preduzetnicima, najčešće preduzetnicima početnicima, uz uslove zakupa koji su povoljniji od tržišnih. Osnovni cilj biznis inkubatora je pružanje sveobuhvatne pomoći preduzećima u periodu kada su ona najranjivija, odnosno u prve dve do tri godine njihovog postojanja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...