PODSTICAJI PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI VEĆI OD 38 MILIONA EVRA Državne investicije donele rast prihoda i veći broj zaposlenih

AgrobiznisAnalizaBiznisSrbijaU fokusuVesti

4.12.2020 14:40 Autor: Ljiljana Begović 0

PODSTICAJI PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI VEĆI OD 38 MILIONA EVRA Državne investicije donele rast prihoda i veći broj zaposlenih PODSTICAJI PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI VEĆI OD 38 MILIONA EVRA Državne investicije donele rast prihoda i veći broj zaposlenih
Ministarstvo privrede je od 2006. godine odobrilo podsticaje koji premašuju 38 miliona evra, za 32 investitora iz prehrambenog sektora. Ovakav stimulans je većini njih... PODSTICAJI PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI VEĆI OD 38 MILIONA EVRA Državne investicije donele rast prihoda i veći broj zaposlenih

Ministarstvo privrede je od 2006. godine odobrilo podsticaje koji premašuju 38 miliona evra, za 32 investitora iz prehrambenog sektora.

Ovakav stimulans je većini njih omogućio da povećaju broj zaposlenih, a nekima su ta ulaganja u prošloj godini donela rast prihoda i do 25 odsto, u poređenju sa godinom u kojoj su aplicirali za podršku.

Kompanije koje su prethodnih godina koristile ovu državnu pomoć, bogatije su u proseku za po 84 nova zaposlena, pokazala je analiza NALED i Ministarstva privrede, realizovana u okviru projekta „P2P –Pripremi se za učešće“, koji sprovode Centar za evropske politike (CEP), NALED, portal European Western Balkans (EWP) i Centar savremene politike (CSP), a finansira Evropska unija.

Foto: Shutterstock.com

Podsticaji su doprineli da se poveća broj radnih mesta od 25 do 312 po investitoru, odnosno korisniku sredstava. Vrednost planiranih ulaganja se kreće od 305.000 do 45 miliona evra, za koja je odobrena podrška od 116.000 do 12 miliona evra.

„To nam je dalo dobru osnovu da ispunimo jedan od najvažnijih ciljeva, a to je modernizacija proizvodnje i povećanje konkurentnosti domaće agro-industrije“, kaže Branislav Pejčić, načelnik Odeljenja za investicije u Ministarstvu privrede i dodaje da su mehanizmi za ostvarenje tog cilja slični onima koje koriste i članice EU kroz Fond za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Šefica Jedinice za poljoprivredu i zdravstvo u NALED, Tisa Čaušević, ukazala je na podatak da je vrednost investicionih projekata kompanija iz ovog sektora u proseku iznosila 6,75 miliona evra, sa prosečnim iznosom podsticaja od oko 1,19 miliona evra.

Dinari
Foto: Shutterstock

Budući podsticaji po novim kriterijumima

Prehrambena industrija je jedna od najznačajnih grana u Srbiji, jer generiše od 3,7 odsto do 4,3 odsto BDP, a u ukupnom izvozu zemlje učestvuje sa 12 procenata.

„Međutim, ima prostora za podizanje konkurentnosti u ovoj oblasti. Zato je u analizi dat i niz preporuka kako bi se unapredio sistem dodele podsticaja. Jedna od značajnijih je da se kao glavni kriterijum za dodelu podsticaja više ne uzima broj planiranih novih radnih mesta, već potencijal za modernizaciju i automatizaciju proizvodnje. Važno je i usklađivanje sa standardima EU, podrška lokalnom ekonomskom razvoju, briga o životnoj sredini koju kompanije pokazuju korišćenjem zelenih tehnologija“, navodi Čaušević.

Prema njenim rečima, bilo bi korisno da se dozvoljeni iznos podsticaja pod određenim uslovima uvećava, pre svega za investicije sa povoljnim uticajem na životnu sredinu ili za projekte iz oblasti organske poljoprivrede.

Zbog specifičnosti poljoprivredno-prehrambenog sektora, preporuka je i da se sagleda lanac snabdevanja i u program podsticaja uključe i projekti ulaganja u razvoj primarne poljoprivredne proizvodnje, kako bi se podržao celokupan krug proizvodnje i prerade hrane.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...