preporuka ministarstva da temperature u stanovima budu 20 do 21 stepen

Pojedine toplane u Srbiji podnose zahteve za poskupljenje grejanja

SrbijaU fokusuVesti

7.9.2022 13:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Pojedine toplane u Srbiji podnose zahteve za poskupljenje grejanja Pojedine toplane u Srbiji podnose zahteve za poskupljenje grejanja
Građani koji koriste daljinsko grejanje ove zime mogu da računaju da će se, zbog energetske krize, štedeti i na grejanju koje će u mnogim... Pojedine toplane u Srbiji podnose zahteve za poskupljenje grejanja

Građani koji koriste daljinsko grejanje ove zime mogu da računaju da će se, zbog energetske krize, štedeti i na grejanju koje će u mnogim gradovima biti skuplje do dvadesetak odsto jer su toplane podnele zahtev za povećanje cena.

Preporuka Ministarstva rudarstva i energetike je da temperatura u prostorijama u kojima se boravi bude od 20 do 21 stepen, a za prostore u kojima se spava 18 stepeni, prenosi agencija Beta. U prostorijama gde ne boravi niko, posle odlaska članova domaćinstva na posao i u školu preporučena temperatura treba da bude 16 stepeni, a u slučaju dužeg odsustva 10 stepeni.

Savet nadležnog ministarstva je da toplane razmotre optimalan rok za početak grejne sezone koja je do sada počinjala 15. oktobra pod uslovom da je temperatura tri dana niža od 12 stepeni.

Direktor toplane u Subotici, koja ima oko 11.000 korisnika, Saša Petković rekao je za Betu da će se sve preporuke resornog ministarstva razmotriti.

„Obezbedili smo gas godišnjim ugovorom sa snabdevačem, a grejanje naplaćujemo po utrošku. Podneli smo zahtev lokalnoj samoupravi za poskupljenje za oko deset odsto“, rekao je Petković.

Dodao je da je naplata grejanja relativno dobra, oko 93-94 odsto, a da značajna sredstva duguju zdravstvene ustanove.

Direktor toplane u Majdanpeku Đorđe Roškić rekao je da je remont postrojenja pri kraju i da se kao energent koristi „sečka“ koja je ugovorena za predstojeću zimu.

Grejno telo
Foto: Unsplash.com

„U obavezi smo da grejna sezona počne 15. oktobra, ako bude potrebno i ranije, jer je ovde desetak stepeni hladnije nego u Beogradu. Štedećemo koliko je moguće“, rekao je Roškić.

Dodao je da je toplana, koja ima 4.000 korisnika, podnela zahtev za poskupljenje grejanja za 10 odsto. Sada grejanje u Majdanpeku, kako je rekao košta 95 dinara po kvadratu, a realna cena bi bila 150 dinara.

To, prema njegovim rečima, niko ne može da plati, pa je toplana tražila da cena grejanja bude oko 105 dinara po kvadratu, jer je „sečka“ po toni poskupela sa 3.600 na 4.600 dinara.

„Borimo se da isplovimo u ovoj nemaštini, a nadamo se da će nas poslužiti i vreme“, rekao je Roškić.

Direktor toplane u Kraljevu Aleksandar Nestorović rekao je da toplana kao energent koristi gas i mazut i da je raspisana javna nabavka.

„Sa grejanjem krećemo 15. oktobra, a razmotrićemo preporuke resornog ministarstva i tako se ponašati“, kazao je Nestorović.

Grejanje u Kraljevu sada košta 92 dinara po kvadratu, a toplana je zatražila poskupljenje od 20 odsto, na 110 dinara plus PDV.

  • MAJA

    7.9.2022 #1 Author

    Samo nam jos to fali, malo je sve poskupelo

    Odgovori

  • Jovana24

    7.9.2022 #2 Author

    Moglo se ocekivati… To sto ljudi cele godine placaju i pola od toga ne koriste nije dovoljno… Mora skuplje

    Odgovori

  • MarijaS

    7.9.2022 #3 Author

    Sve je poskupelo pa će i to

    Odgovori

  • GOCA BG

    7.9.2022 #4 Author

    Poskupece sigurno svuda…

    Odgovori

  • TATJANA

    8.9.2022 #5 Author

    Znaci ipak cemo se smrzavati

    Odgovori

  • BOJANA

    8.9.2022 #6 Author

    Ako ne bude grejanja, da li će i onda da ga naplaćuju!?

    Odgovori

  • Ceca

    11.9.2022 #7 Author

    Niko nista nece placati i eto…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...