Robna razmena između dve zemlje bila skoro 1,4 milijardi evra

Pojednostavljivanje granične procedure između Srbije i Hrvatske

BiznisRegionVesti

10.5.2022 09:20 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Pojednostavljivanje granične procedure između Srbije i Hrvatske Pojednostavljivanje granične procedure između Srbije i Hrvatske
Privrednici Srbije i Hrvatske tražiće od svojih vlada da se što pre ubrza protok robe preko svih graničnih prelaza između dve zemlje, i da... Pojednostavljivanje granične procedure između Srbije i Hrvatske

Privrednici Srbije i Hrvatske tražiće od svojih vlada da se što pre ubrza protok robe preko svih graničnih prelaza između dve zemlje, i da se usklade radna vremena hrvatskih i srpskih graničnih inspekcijskih službi, čime bi se smanjili gubici koje kompanije trpe zbog dugog čekanja i komplikovanih procedura na graničnim prelazima.

Iz Privredne komore Srbije (PKS) saopšteno je da je to dogovoreno na sastanku predsednika privrednih komora dve zemlje Marka Čadeža i Luke Burilovića, kao i da će ekspertski timovi u narednim danima analizirati zbog čega nastaju dugi redovi na graničnim prelazima, i kako da se ubrza trgovina među kompanijama u regionu.

Kako se navodi, to je posebno važno u kontekstu aktuelne krize u Ukrajini.

Predsednici dve komore razgovarali su na sastanku u Zagrebu o mogućnostima za uspostavljanje dvadesetčetvoročasovnog rada sedam dana u nedelji za sve granične i inspekcijske službe dve zemlje, kao i o šansama za uspostavljanje zajedničke železničke stanice u Vinkovcima na kojoj bi se obavaljale sve graničene kontrole sa obe strane.

PKS
Predsednici privrednih komora Srbije i Hrvatske – Marko Čadež i Luka Burilović / Foto: Ines Šmit

Čadež i Burilović razgovarali su i o saradnji u oblasti energetike i nužnosti diversifikacije pristupa energentima za privrednike u dve države, kako bi se kompanijama omogućio nesmetan rad i u narednom periodu.

Dodaje se i da će se Čadež u Zagrebu sastati i sa Sanjom Burić, predsednicom Uprave borda direktora Energia Naturalis grupe, u okviru koje posluje Prvo plinarsko društvo (PPD) u Hrvatskoj, a sa kojim će razgovarati o mogućnosti zajedničkih projekata srpskih i hrvatskih privrednika u sferi snabdevanja gasom.

Najavljeni su i sastanci sa vlasnikom i osnivačem Atlantic Grupe, Emilom Tedeskim, i glavnim izvršnim direktorom i članom Borda direktora Fortenova grupe, Fabrisom Peruškim, sa kojima će razgovarati o unapređenju privredne saradnje u regionu i novim investicijama kompanija.

Podaci pokazuju da je tokom 2021. godine robna razmena između Srbije i Hrvatske, koja je 14. spoljnotrgovinski partner naše zemlje, bila 1,337 milijardi evra, što je rast od 268,3 miliona evra, odnosno oko 25 odsto više u odnosu na 2020. godinu.

  • SNEZANA

    10.5.2022 #1 Author

    Odlicne vesti za obe strane,lakse I brze cemo stizati i putovati

    Odgovori

  • TATJANA

    10.5.2022 #2 Author

    Svakako da treba, mnogo bi bilo lakse, brze i jeftinije

    Odgovori

  • GOCA BG

    10.5.2022 #3 Author

    Sve ove olaksice ce puno svima znaciti…

    Odgovori

  • IVAN

    11.5.2022 #4 Author

    Dobro su se setili

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...