POKRENUTE PROMENE KOJE SE TIČU RUDARSTVA I ENERGETIKE Biomasa da zameni ugalj i mazut

SrbijaVesti

19.1.2021 08:43 Autor: Julijana Vincan 0

POKRENUTE PROMENE KOJE SE TIČU RUDARSTVA I ENERGETIKE Biomasa da zameni ugalj i mazut POKRENUTE PROMENE KOJE SE TIČU RUDARSTVA I ENERGETIKE Biomasa da zameni ugalj i mazut
Postojeći udeo rudarstva u BDP, koji iznosi 1,9 odsto, može za tri godine da se poveća na 3,5 do četiri procenta i važnu ulogu... POKRENUTE PROMENE KOJE SE TIČU RUDARSTVA I ENERGETIKE Biomasa da zameni ugalj i mazut

Postojeći udeo rudarstva u BDP, koji iznosi 1,9 odsto, može za tri godine da se poveća na 3,5 do četiri procenta i važnu ulogu u tome ima Geološki zavod Srbije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

„Nema razvoja rudarstva ako Geološki zavod Srbije ne dobije svoje pravo mesto, ako ne bude mnogo prepoznatljiviji i nezaobilazna adresa za sve koji rade bilo šta u oblasti rudarstva u Srbiji”, istakla je Mihajlović.

Foto: Minsitarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Dodala je da je uloga Geološkog zavoda veoma značajna i da je potrebno da ova institucija bude prisutnija na svim državnim projektima, ne samo u oblasti rudarstva, nego i u infrastrukturi.

”Početak svega je izrada izmena Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, a moramo da imamo i jasnije kriterijume o pitanju istražnih prava. Ljudi u zavodu daju svoj maksimum, ali mi želimo da uz podršku države taj maksimum bude još veći i sigurna sam da zajedno možemo da pokrenemo stvari”, navela je Mihajlović.

Smanjenje mazuta i uglja i grejanje po utrošku

Ministarka je razgovarala i sa predstavnicima Poslovnog udruženja ”Toplane Srbije” o funkcionisanju sistema za daljinsko grejanje, projektima u ovoj oblasti i većem korišćenju obnovljivih izvora energije u proizvodnji toplotne energije.

”Pred nama su ozbiljni projekti u oblasti toplotne energije, imamo veliki potencijal da povećamo korišćenje biomase u toplanama, a smanjimo učešće mazuta i uglja, jer će to značiti zdraviju životnu sredinu. Takođe, važno je da se konačno omogući da svi korisnici daljinskog grejanja imaju mogućnost da plaćaju toplotnu energiju po utrošku, kao i da vratimo institut ugroženog kupca toplotne energije. Ministarstvo priprema set novih i izmene postojećih zakona iz oblasti energetike i rudarstva, ali razmišljamo da u perspektivi imamo i poseban zakon o toplotnoj energiji”, naglasila je Mihajlović.

Fabrika
Foto: Pexels

Direktor Poslovnog udruženja ”Toplane Srbije” Dejan Stojanović informisao je ministarku o ključnim pokazateljima funkcionisanja daljinskog sistema grejanja i inicijativama udruženja u vezi sa rešavanjem problema toplana i daljim razvojem ovog dela energetskog sektora.

”Imamo veoma visok stepen efikasnosti proizvodnog i distributivnog sistema za toplotnu energiju, što je potvrdila i Svetska banka, koja je svrstala Srbiju u srednji viši segment među tranzicionim zemljama”, izjavio je Stojanović.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...