napuštene oštre anti-pandemijske mere

Politbiro Komunističke partije Kine cilja ekonomski rast od oko pet odsto

SvetVesti

7.12.2022 09:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Politbiro Komunističke partije Kine cilja ekonomski rast od oko pet odsto Politbiro Komunističke partije Kine cilja ekonomski rast od oko pet odsto
Vlasti u Kini zauzele su stav ka većem ekonomskom rastu nakon meseci previranja izazvanih rekordnim brojem novih zaražrnih virusom Covid-19 i krizom na tržištu... Politbiro Komunističke partije Kine cilja ekonomski rast od oko pet odsto

Vlasti u Kini zauzele su stav ka većem ekonomskom rastu nakon meseci previranja izazvanih rekordnim brojem novih zaražrnih virusom Covid-19 i krizom na tržištu nekretnina. Taj pad je dodatno podvučen najgorim mesečnim podacima o trgovini u više od dve godine.

Politbiro Komunističke partije, njeno najviše telo za donošenje izvršnih odluka, rekao je u saopštenju da će tražiti preokret u ekonomiji sledeće godine i značajno povećati poverenje tržišta. Komentari su usledili nekoliko sati pre nego što je vlada najavila značajno ublažavanje ograničenja protiv korona virusa.

“Rast je sada očigledno važniji za lidere“, rekao je Žang Živej, predsednik i glavni ekonomista u kompaniji Pinpoint Asset Management. Ciljani rasta od oko pet odsto “bio bi signal da se ova poruka pošalje javnosti i lokalnim zvaničnicima“, prenosi njegove reči Bloomberg.

O cilju bruto domaćeg proizvoda će se verovatno razgovarati na Centralnoj ekonomskoj radnoj konferenciji, koja se obično održava u roku od nedelju dana nakon sastanka Politbiroa u decembru. Sam cilj BDP-a objavljuje se tek na godišnjem zakonodavnom sastanku u martu.

Referentni berzanski indeks CSI 300 zatvoren je nivou 0,3 odsto nižem nakon povećanja u prethodna dva dana. Juan je u kontinentalnom delu Kine ojačao 0,2 odsto na 6,98 za jedan dolar.

Politbiro je u svom saopštenju nagovestio da bi sledeće godine moglo biti više podsticaja, rekavši da će fiskalna politika ostati aktivna sa fokusom na poboljšanje njene efikasnosti, dok će monetarni koraci biti “ciljani i snažni“.

Kina će se “zalagati za sveukupno poboljšanje ekonomije“, navodi zvanična novinska agencija Sinhua u tumačenju sastanka iz vrha vladajuće partije.

Tagovi
KINA VESTI

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...