Šarl Mišel u poseti Pekingu

Si: Kina će ojačati stratešku komunikaciju sa EU

EUSvet

1.12.2022 10:45 Autor: Vladimir Jokanović 0

Si: Kina će ojačati stratešku komunikaciju sa EU Si: Kina će ojačati stratešku komunikaciju sa EU
Kina će ojačati stratešku komunikaciju i koordinaciju sa Evropskom unijom, rekao je u četvrtak u Pekingu kineski predsednik Si Đinping predsedniku Evropskog saveta Šarlu... Si: Kina će ojačati stratešku komunikaciju sa EU

Kina će ojačati stratešku komunikaciju i koordinaciju sa Evropskom unijom, rekao je u četvrtak u Pekingu kineski predsednik Si Đinping predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu (Charles Michel).

Na sastanku u Velikoj sali naroda u kineskoj prestonici, Si je rekao Mišelu da se nada da će „institucije EU i države članice uspostaviti objektivnu i ispravnu percepciju Kine“, prenosi Reuters, pozivajući se na izveštaj kineske državne televizije CCTV.

„Kina će ostati otvorena za evropske kompanije i nada se da će EU moći da eliminiše ometanje kako bi obezbedila fer i transparentno poslovno okruženje za kineske kompanije“, naveo je predsednik Kine.

Si je istakao da Kina i EU treba da ojačaju koordinaciju makroekonomske politike i komplementarne prednosti, da zajedno stvore nove motore rasta i obezbede sigurnost, stabilnost i pouzdanost industrijskih lanaca snabdevanja.

Foto: Beta/AP

Šarl Mišel razgovarao je sa Sijem o reagovanju društva na mere protiv korona virusa, u trenutku rasprostranjenih protesta u Kini zbog politike nulte tolerancije na Covid-19. „Došlo je do razmene o iskustvima u Evropi i Kini, uključujući odgovarajuće mere i odgovor društva“, saopštio je kabinet Mišela nakon njegovog sastanka sa Sijem, prenosi Financial Times.

Opisujući razgovore kao „otvoreni i iskreni dijalog“, EU je saopštila da su dvojica lidera razgovarali o ratu u Ukrajini, o Tajvanu, bilateralnim sankcijama koje su Peking i Brisel uveli jedni drugima i globalnim izazovima kao što su klimatske promene.

„Predsednik Mišel istakao je da EU računa na to da će Kina kao stalna članica Saveta bezbednosti UN, pozvati Rusiju da poštuje ključne principe povelje UN“ i doprinese okončanju rata, rekao je portparol EU. Obojica lidera istakli su da su nuklearne pretnje neodgovorne i veoma opasne. Mišel je takođe naglasio univerzalnost ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...