iz norveške preko danske

Poljska dobija gas kroz novi gasovod Baltic Pipe

BiznisInfrastrukturaU fokusuVesti

1.10.2022 15:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Poljska dobija gas kroz novi gasovod Baltic Pipe Poljska dobija gas kroz novi gasovod Baltic Pipe
Prirodni gas je počeo da teče kroz cevi u Poljsku novim gasovodom Baltic Pipe iz Norveške preko Danske, saopštio je u subotu poljski operater... Poljska dobija gas kroz novi gasovod Baltic Pipe

Prirodni gas je počeo da teče kroz cevi u Poljsku novim gasovodom Baltic Pipe iz Norveške preko Danske, saopštio je u subotu poljski operater gasovoda Gaz-System.

Gaz-System je na Twitteru naveo da je ovo „istorijski“ dan za energetski sektor zemlje, prenosi Anadolu Agency.

Gasovod, koji ima kapacitet od 10 milijardi kubnih metara godišnje, važan je element poljske strategije za diverzifikaciju uvoza energije iz Rusije.

Protok iz Norveške, zajedno sa snabdevanjem preko LNG terminala, je centralni deo poljskog plana energetske bezbednosti. U aprilu je Poljskoj prekinut pristup ruskom gasu jer je odbila plaćanja u rubljama.

Projekat je pokrenut u saradnji između danskog operatera prenosnog sistema gasa i električne energije Energinet i Gaz-System-a.

Baltički cevovod se sastoji od pet glavnih komponenti, uključujući priobalni gasovod Severnog mora, kopneni cevovod u Danskoj, kompresorsku stanicu u Danskoj, priobalni cevovod Baltičkog mora i Poljsku na kopnu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...