investitori pomno iščekuju obraćanje guvernera glapinskog

Poljska neće smanjiti kamatne stope ovog meseca, ali taj potez sve izvesniji

EUVesti

9.5.2024 08:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Poljska neće smanjiti kamatne stope ovog meseca, ali taj potez sve izvesniji Poljska neće smanjiti kamatne stope ovog meseca, ali taj potez sve izvesniji
Očekuje se da će poljska centralna banka zadržati troškove pozajmljivanja nepromenjenim uprkos najnovijim znacima ekonomske slabosti, jer kreatori monetarne politike u zemlji strahuju od... Poljska neće smanjiti kamatne stope ovog meseca, ali taj potez sve izvesniji

Očekuje se da će poljska centralna banka zadržati troškove pozajmljivanja nepromenjenim uprkos najnovijim znacima ekonomske slabosti, jer kreatori monetarne politike u zemlji strahuju od ubrzanja inflacije kasnije tokom godine.

Savet za monetarnu politiku ostaviće referentnu stopu na 5,75 odsto posle sedmog uzastopnog mesečnog sastanka u četvrtak, tvrde svih 27 ekonomista koje je anketirao Bloomberg.

Guverner Centralne banke Adam Glapinski poručio je da neće podleći pritiscima da smanji troškove zaduživanja jer bi veći porez na hranu i potencijalno ukidanje ograničenja cena energije mogli ponovo da podstaknu inflaciju.

S druge strane, ministar finansija Andžej Domanski rekao je prošlog meseca da će niže stope kamata pomoći budžetu i privredi. Eventualno smanjenje subvencija za energiju bi privremeno podiglo cene, smatra Domanski, koji je predvideo inflaciju na nivou od 4,5-5,0 odsto do kraja godine.

Član nacionalnog Saveta za monetarnu politiku, Henrik Vnorovski rekao je da plan vlade da drži zauzdane cene energije povećava verovatnoću smanjenja stopa, dok je njegov kolega Ludvik Kotecki protumačio da “meki ekonomski podaci” postepeno povećavaju debatu o potrebama ublažavanja stopa.

Investitori će tražiti bilo kakvu naznaku od budućim promenama kamatnih stopa na konferenciji za novinare guvernera Glapinskog, zakazanoj za petak. Od velikog smanjenja stope uoči opštih izbora prošlog oktobra, guverner je pooštrio svoje stavove, redovno navodeći rizike od inflacije kao prepreku za dalje smanjenje stope.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.