Raskol među američkim demokratama i dalje traje

Ponovo odloženo glasanje o Bajdenovom planu infrastrukture

InvesticijeNovacSvetVesti

29.10.2021 09:01 Autor: Vladimir Jokanović 0

Ponovo odloženo glasanje o Bajdenovom planu infrastrukture Ponovo odloženo glasanje o Bajdenovom planu infrastrukture
Demokrate u Predstavničkom domu Kongresa ponovo su odložili glasanje o infrastrukturnom zakonu vrednom 1.000 milijardi dolara zbog partijskih podela. Ponovno odlaganje glasanja o planu... Ponovo odloženo glasanje o Bajdenovom planu infrastrukture

Demokrate u Predstavničkom domu Kongresa ponovo su odložili glasanje o infrastrukturnom zakonu vrednom 1.000 milijardi dolara zbog partijskih podela. Ponovno odlaganje glasanja o planu razvoja infrastrukture došlo je nekoliko sati nakon što se predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) obratio demokratama u Kongresu iza zatvorenih vrata.

Bajden je stranačkim kolegama izložio plan većeg klimatskog i ekonomskog paketa, a ponovno odlaganje glasanja predstavlja veliki udarac za američkog predsednika, ocenjuje CNN. Ovo je drugi put za dva meseca da rukovodstvo Predstavničkog doma mora da odloži glasanje o infrastrukturi nakon sličnog scenarija koji se odigrao krajem septembra.

Odlaganje glasanja o infrastrukturi je značajan korak za demokrate, jer je Bajden više od nedelju dana privatno rekao da želi sporazum i usvajanje dvostranačke mere pre nego što stigne na konferenciju UN o klimi 1. novembra. Bajden je otputovao u Evropu kasnije u četvrtak. Predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi (Nancy Pelosi) rekla je demokratama u Predstavničkom domu da ne „sramote“ Bajdena glasanjem o infrastrukturnom zakonu tokom njegovog putovanja u inostranstvo.

Problem za stranačke lidere je što je progresivno krilo stranke jasno stavilo do znanja da neće glasati za nacrt zakona o infrastrukturi bez drugog zakona o ekonomiji i klimi. Taj zakon još nije finalizovan i nisu ga potpisale sve demokrate u Senatu. Usred otpora progresivaca oko nastavka zakona o infrastrukturi, Predstavnički dom je umesto toga u glasao da odobri kratkoročno produženje finansiranja autoputeva.

Tokom sastanka sa demokratama u Predstavničkom domu, Bajden je lično izneo dugo očekivane detalje svog ekonomskog i klimatskog paketa vrednog 1.750 milijardi dolara, pokušavajući da ubedi progresivce koji su skeptični u pogledu bilo čega osim potpuno pisanog zakona i obaveze svih 50 članova demokratskog kluba Senata da podrže njegov okvir.

Postizanje sporazuma o ulaganju u socijalne programe i klimatsku politiku ključno je za demokrate da napreduju sa svojom punom ekonomskom agendom. Demokrate su najavljivale da je dogovor o Bajdenovom planu „na dohvat ruke“ i da bi mogo biti postignut pre njegovog putovanja u Evropu, gde će učestvovati na konferenciji Grupe 20 u Rimu i klimatskom samitu Ujedinjenih nacija COP26 u Glazgovu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...