Pregovori o američkoj ekonomskoj agendi u završnoj fazi

Demokrate blizu dogovora o Bajdenovom planu potrošnje

AnalizaNovacU fokusu

27.10.2021 14:47 Autor: Vladimir Jokanović 0

Demokrate blizu dogovora o Bajdenovom planu potrošnje Demokrate blizu dogovora o Bajdenovom planu potrošnje
Demokratski kongresmeni sastali su se sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom (Joe Biden) i najvišim saradnicima Bele kuće u okviru pregovora o ulaganju do 2.000... Demokrate blizu dogovora o Bajdenovom planu potrošnje

Demokratski kongresmeni sastali su se sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom (Joe Biden) i najvišim saradnicima Bele kuće u okviru pregovora o ulaganju do 2.000 milijardi dolara u programe socijalne zaštite i klimatskih promena, dok pokušavaju da okončaju višemesečne napore da usaglase svoju ekonomsku agendu.

Posle višednevnih razgovora između demokrata u Predstavničkom domu Kongresa, Senata i Bele Kuće, lideri stranke izrazili su optimizam u pogledu postizanja sporazuma. Vrh stranke naveo je da je nekoliko pitanja ostalo otvoreno, zbog čega će se pregovori ubrzati u narednim danima, prenosi CNBC.

Veći deo zakona je ispregovaran, a predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi (Nancy Pelosi) rekla je novinarima da je 90 odsto zakona o socijalnoj zaštiti ispisano. Lider većine u Senatu Čak Šumer (Chuck Schumer), koji je dan ranije naveo da stranka treba da reši još tri ili četiri dileme, takođe je delovao optimistično.


„Ove nedelje, demokrate nastavljaju da ostvaruju važan napredak ka finalizaciji plana predsednika Bajdena „Povratak na bolje“, i mi ostajemo uvereni da je konačan dogovor nadohvat ruke“, rekao je on u utorak u Senatu. Postizanje sporazuma o ulaganju u socijalne programe i klimatsku politiku ključno je za demokrate da napreduju sa svojom punom ekonomskom agendom.

Foto: Tanjug/AP

Progresivne demokrate u Predstavničkom domu spremni su da glasaju za dvopartijski zakon o infrastrukturi vredan 1.000 milijardi dolara kada stranka postigne napredak u većem paketu potrošnje, koji demokrate planiraju da prođu bez republikanaca kroz proces rekonstrukcije budžeta.

Lideri Predstavničkog doma bi mogli da glasaju o infrastrukturnom planu koji je usvojio Senat već ove nedelje, ako stranka postigne sporazum o socijalnoj potrošnji. Pelosi je u utorak rekla demokratama u Predstavničkom domu da će Dom glasati o dvopartijskom zakonu tek nakon dogovora o demokratskom planu, javio je NBC News, pozivajući se na više izvora.

Foto: Tanjug/AP

I dalje postoje neslaganja među demokratama oko ključnih aspekata zakona. To komplikuje ciljeve demokratskih lidera da postignu dogovor o detaljima paketa pre nego što Bajden otputuje u Evropu kako bi prisustvovao konferenciji Grupe 20 u Rimu i klimatskom samitu Ujedinjenih nacija COP26 u Glazgovu, prenosi CBS.

Da bi to uradili, demokrate će morati da pridobiju sve, od umerenih iz Senata koji su oprezni oko dodatne potrošnje do progresivaca koji žele da ulože hiljade milijardi dolara više u socijalne programe. Pelosi je više puta rekla da će održati glasanje u Predstavničkom domu samo ako zakon bude imao dovoljno podrške da prođe kroz Senat.

Demokrate su smanjile potrošnju iz svog plana budžeta od 3.500 milijardi dolara kako bi pridobile podršku umerenih članova. Senator Džo Mančin (Joe Manchin), demokrata iz Zapadne Virdžinije koji podržava sumu od 1.500 milijardi dolara, i senator Kirsten Sinema (Kyrsten Sinema), podstakli su svoju stranku da smanji paket.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...