Podele u američkoj vladajućoj stranci zbog ogromne potrošnje

Demokrate traže kompromis o Bajdenovom socijalnom planu

BiznisInfrastrukturaInvesticijeNovacSvetVesti

4.10.2021 13:54 Autor: Vladimir Jokanović 0

Demokrate traže kompromis o Bajdenovom socijalnom planu Demokrate traže kompromis o Bajdenovom socijalnom planu
Predstavnici Demokratske stranke u Kongresu trebalo bi do kraja tekućeg meseca da postignu kompromis o podršci ogromnom planu potrošnje američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe... Demokrate traže kompromis o Bajdenovom socijalnom planu

Predstavnici Demokratske stranke u Kongresu trebalo bi do kraja tekućeg meseca da postignu kompromis o podršci ogromnom planu potrošnje američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) od 3.500 milijardi dolara. Plan bi mogao da bude usvojen prostom većinom u Predstavničkom domu i Senatu, koju demokrate imaju, ali je neophodno da najpre postignu dogovor unutar stranke.

Bela kuća pokušava da dobije potrebnu podršku među podeljenim demokratama, a progresivno krilo stranke, koje insistira na maksimalnom obimu novčanog paketa, signaliziralo je da je ipak spremno na smanjenje sume. Drugo, umereno krilo stranke, predložilo je da se plan potrošnje umanji na 2.000 milijardi dolara, prenosi CNA, pozivajući se na ABC. Progresivni demokratski senator Berni Sanders (Bernie Sanders) rekao je da bi to bilo nedovoljno za istorijski zakon koji bi trebalo da preoblikuje američku ekonomiju, ali je ipak potvrdio da će plan morati da se koriguje.

Neki republikanci podržavaju plan za infrastrukturu u iznosu 1.200 milijardi dolara za obnovu nacionalnih puteva, mostova i plovnih puteva, ali ostaju protiv drugog paketa, plana potrošnje od 3.500 milijardi dolara, kojim bi se finansiralo obrazovanje i briga o deci, zdravstveni programi i promovisanje čiste energije.

Republikanci optužuju demokrate i predsednika Bajdena da koriste pandemiju kao izgovor da bi progurali svoju liberalnu listu želja. Oni navode da demokrate uz potpunu kontrolu nad Belom kućom, Senatom i Predstavničkim domom žele da kroz usvajanje budžeta proguraju potrošnju dodatnih više od 4.000 milijardi dolara, za šta im nije potrebna republikanska podrška.

Foto: Tanjug/AP

Da bi zadržali pregovaračku poziciju, napredne demokrate odbijaju da podrže plan o infrastrukturi dok ne dobiju čvrsta uverenja da će Senat odobriti plan socijalne potrošnje. Prema rečima nekih od naprednih demokrata, cifra sa kojom bi se složili jeste „negde između 1.500 i 3.500 milijardi dolara“.

Predsednica Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi (Nancy Pelosi) odlučila je da ne iznosi na glasanje plan o infrastrukturi dok se ne postigne dogovor oko drugog paketa socijalne potrošnje. To je izazvalo ljutnju umerenih demokrata, koji su ovaj potez nazvali „neoprostivim i duboko razočaravajućim“.

Džo Mančin (Joe Manchin) jedan od umerenih demokratskih senatora koji se zalažu za znatno manju društvenu potrošnju i klimatske troškove, rekao je da ne želi da taj paket premaši 1.500 milijardi dolara, prenosi FT. Bajden koji je uložio svoju reputaciju i buduće predsedničko nasleđe u ove planove, nalazi se u teškoj situaciji, jer ne samo da nema dvostranačku podršku kojoj se nadao, nego je nema ni u sopstvenoj stranci.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...