PONOVO RADI “BUDIMKA” Nakon 20 godina fabrika prehrambene industrije pokrenula proizvodnju

SrbijaVesti

12.6.2020 15:15 Autor: Marija Jovanović 4

PONOVO RADI “BUDIMKA” Nakon 20 godina fabrika prehrambene industrije pokrenula proizvodnju PONOVO RADI “BUDIMKA” Nakon 20 godina fabrika prehrambene industrije pokrenula proizvodnju
Nekadašnji gigant u preradi voća i povrća, „Budimka“ iz Požege ponovo je počeo sa radom. Fabrika prehrambene industrije “Budimka” važna je za celu Srbiju,... PONOVO RADI “BUDIMKA” Nakon 20 godina fabrika prehrambene industrije pokrenula proizvodnju

Nekadašnji gigant u preradi voća i povrća, „Budimka“ iz Požege ponovo je počeo sa radom.

Fabrika prehrambene industrije “Budimka” važna je za celu Srbiju, a ponovno otvaranje posle 20 godina propadanja, dokaz je da je ova fabrika simbol oporavka naše zemlje, kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Uzbuđen sam, ne samo zato što sam lično doprineo ponovnom radu Budimke, već zato što ta fabrika ponovo radi posle više od 20 godina problema kroz koje su prolazili i Požega i Budimka, rekao je Vučić prilikom otvaranja fabrika.

Foto: Tanjug

On je ranije podsetio na dugovečnost ove fabrike, pominjući njen nekadašnji simbol – limenu kanticu za marmeladu iz 1970. godine.

„Budimka” je važna jer pokazuje koliko smo dugo i beznadežno propadali, ali i da možemo da se izvučemo i vratimo na staze stare slave, kazao je predsednik Srbije.  

Kako je najavio, proizvođači voća i povrća iz tog kraja imaće petogodišnje ugovore sa “Budimkom“ koja će otkupljivati njihove proizvode što će pružiti sigurnost za njih i njihove porodice.

Foto: Tanjug

Fabrika prehrambene industrije „Budimka Požega“ u stečaju prodata je krajem novrembra prošle godine na javnoj licitaciji za 212.700.000 dinara kompaniji „ITN grupa“ iz Kosjerića, koja se bavi inovacijama u poljoprivredi i proizvodnjom smrznutog voća i povrća, prenosi Tanjug.

Firma iz Požege već je bila privatizovana 2008. godine, ali je privatizacioni ugovor raskinut posle dve godine. Proizvodnja je obustavljena 2015. godine, a već sledeća kompanija je otišla u stečaj.

Autoput između Čačka i Požege

Prilikom otvaranja “Budimke” predsednik je naglasio da će taj deo Srbije za godinu i po dobiti autoput, a da će između Čačka i Požege biti izgrađena tri najmodernije opremljena tunela, od čega dva od po tri kilometra, dok će šest kilometara autoputa između tih gradova biti u mostovima.

Autoput će ići dalje preko Arilja i Ivanjice do Duge Poljane i Boljara, sve do granice sa Crnom Gorom, objasnio je Vučić i dodao da će to mnogo značiti za celu Peštersku visoravan i Ivanjicu jer će meštani tog dela Srbije biti na sat i 15 minuta od Beograda.

  • Ivan

    12.6.2020 #1 Author

    Samo neka se otvaraju nova radna mesta

    Odgovori

  • GocaBG

    12.6.2020 #3 Author

    Divno,nova radna mesta i nova Budimka koju svi pamtimo po dobrim i kvalitetnim proizvodima.

    Odgovori

  • Marta

    23.10.2021 #4 Author

    Pravo osvezenje posle neuspele proizvodnje na trenutno najpoznatijoj plantazi

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...