Nastavak poskupljenja u evrozoni

Porast inflacije u Francuskoj gori od očekivanog

EUVesti

31.5.2022 11:59 Autor: Vladimir Jokanović 5

Porast inflacije u Francuskoj gori od očekivanog Porast inflacije u Francuskoj gori od očekivanog
Inflacija u Francuskoj ubrzala se na najviši nivo u istoriji, pojačavajući pritisak na Evropsku centralnu banku (ECB) da agresivnije podigne kamatne stope, nakon podataka... Porast inflacije u Francuskoj gori od očekivanog

Inflacija u Francuskoj ubrzala se na najviši nivo u istoriji, pojačavajući pritisak na Evropsku centralnu banku (ECB) da agresivnije podigne kamatne stope, nakon podataka o porastu inflacije u Nemačkoj i Francuskoj.

Potrošačke cene u Francuskoj, drugoj po veličini ekonomiji u evrozoni. porasle su u maju za 5,8 odsto u odnosu na pre godinu dana, jer su rastući troškovi energije i hrane uticali na poskupljenja roba i usluga, prenosi Bloomberg.

U međuvremenu, odvojen izveštaj iz Pariza pokazuje da je ekonomski rast oslabio za 0,2 procenta u prvom kvartalu u odnosu na prethodna tri meseca, što je podstaklo rizik od stagflacije (inflacija u kombinaciji sa recesijom).

Više ekonomskih statistika, uključujući podatke Eurostata o inflaciji u EU, pristiže nedelju dana uoči sastanka ECB na kome bi trebalo da bude odlučeno o ukidanju kriznih mera donetih zbog pandemije Covid-19. To uključuje prekid otkupa imovine, kao i napuštanje monetarne politike nultih kamatnih stopa.

Izvor: Insee@Bloomberg

„Najnoviji podaci o inflaciji za maj, u Francuskoj i drugim zemljama potvrđuju neophodnost postepene, ali odlučne monetarne normalizacije“, rekao je član Guvernerskog saveta ECB i prvi čovek Centralne banke Francuske, Fransoa Vilroa de Galjo (Francois Villeroy de Galhau).

Najbrža inflacija u istoriji evrozone stvara probleme evropskim vladama, pa je tako Francuska izdvojila 25 milijardi evra za ublažavanje posledica inflacije, a potrebno je da izdvoji još dve milijarde, jer je u međuvremenu poskupela električna energija.

„Sasvim smo odlučni da se borimo protiv inflacije i zaštitimo najsiromašnija domaćinstva od rasta cena gasa i struje“, rekao je francuski ministar finansija Bruno Le Mer (Bruno Le Maire). Statistička agencija Insee procenila je da su dosadašnje mere doprinele smanjenju inflacije u Francuskoj za oko dva odsto.

Poseban izveštaj Insee od utorka 31. maja, pokazao je da je potrošnja neočekivano smanjena za 0,4 odsto u odnosu na april, budući da su domaćinstva smanjila obim kupovine hrane i indsutrijskih proizvoda. Umesto smanjenja, ekonomisti su očekivali porast potrošnje za 0,5 odsto u istom periodu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...