PORAST KLJUČNIH AKCIJA NA BERZI WALL STREET Bliži se veliki finansijski podsticaj

BerzaNovacSvetVesti

19.1.2021 17:00 Autor: Vladimir Jokanović 0

PORAST KLJUČNIH AKCIJA NA BERZI WALL STREET Bliži se veliki finansijski podsticaj PORAST KLJUČNIH AKCIJA NA BERZI WALL STREET Bliži se veliki finansijski podsticaj
Vrednost ključnih indeksa na berzi Wall Street porasla je u utorak, nagoveštavajući oporavak od prošle nedelje, koju je obeležilo negativan trend akcija. Dan uoči... PORAST KLJUČNIH AKCIJA NA BERZI WALL STREET Bliži se veliki finansijski podsticaj

Vrednost ključnih indeksa na berzi Wall Street porasla je u utorak, nagoveštavajući oporavak od prošle nedelje, koju je obeležilo negativan trend akcija. Dan uoči inauguracije novog američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) berze su krenule uzlaznom putanjom.

Investitori su ohrabreni dočekali prvi radni dan posle produženog vikenda zbog nacionalnog praznika, a razlozi za to su odličan poslovni izveštaj banke Goldman Sachs, kao i signali za novi veliki finansijski podsticaj i brži tempo distribucije vakcine, prenosi CNBC.

Industrijski Dow Jones indeks ojačao je za 200 poena, ili 0,7 odsto, fjučersi S&P500 porasli su za 0,8 procenata, dok je Nasdaq dobio jedan odsto na vrednosti. Akcije Goldman Sachsa porasle su u pretprodaji za 2,7 odsto, nakon što je banka prikazala profit i prihode u poslednjem kvartalu 2020. koji su prevazišli očekivanja.

Prema saopštenju banke, ključni pokretač korporativne dobiti u tekućoj godini biće politika. Buduća ministarka finansija i nekadašnja predsedavajuća FED Dženet Jelen (Janet Yellen) navela je da ni izabrani predsednik Džo Bajden (Joe Biden), a ni ona, ne predlažu novi paket olakšica bez uvažavanja tereta duga države, ali da je vreme za „veliki“ potez i da je to „najpametnije“ u ovom trenutku.

„Verujem da će koristi daleko nadmašiti troškove, posebno ako nam je stalo da pomognemo ljudima koji se veoma dugo muče“, navela je Jelen, koja u utorak obrazlaže predlog novog paketa krizne pomoći pred Odborom za finansije u Senatu. Obim predloženog paketa iznosi 1.900 milijardi dolara.

Akcije kompanija koje potencijalno imaju najviše koristi od daljih podsticaja i brže realizacije masovne vakcinacije, najviše su porasle. Akcije kompanije Boeing ojačale su za 2,8 odsto, a aviokompanije American Airlines za 2,5 u ranoj fazi trgovine u utorak. Akcije brodske kompanije Norwegian Cruise Line porasle su za 3,0 odsto, a od prošlonedeljnih gubitaka oporavile su se i neke od tehnoloških kompanija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...