PORAŽAVAJUĆI DAN ZA AUSTRALIJU Najveći kvartalni pad u poslednjih 28 godina

SvetVesti

2.9.2020 11:32 Autor: Ljiljana Begović 1

PORAŽAVAJUĆI DAN ZA AUSTRALIJU Najveći kvartalni pad u poslednjih 28 godina PORAŽAVAJUĆI DAN ZA AUSTRALIJU Najveći kvartalni pad u poslednjih 28 godina
Bruto domaći poizvod Australije pao je za sedam procenata u drugom tromesečju, pokazuju najnoviji statistički podaci. To je najveći kvartalni pad još od 1959.... PORAŽAVAJUĆI DAN ZA AUSTRALIJU Najveći kvartalni pad u poslednjih 28 godina

Bruto domaći poizvod Australije pao je za sedam procenata u drugom tromesečju, pokazuju najnoviji statistički podaci. To je najveći kvartalni pad još od 1959. godine, od kada se u ovoj zemlji i vodi statistika.

Prethodno je najveći kvartalni pad, od dva procenta, bio registrovan u drugom tromesečju 1974 godine.

Budući da je u prva tri meseca ove godine australijska privreda potonula za 0,3 odsto, to znači da je zemlja ušla u recesiju, koja se po definiciji događa kada BDP pada tokom dva uzastopna kvartala.

Foto: Shutterstock.com

„Današnji državni podaci potvrđuju razoran uticaj pandemije Covid-19 na australijsku ekonomiju. Naša rekordna serija od 28 uzastopnih godina ekonomskog rasta zvanično je prekinuta“, izjavio je ministar finansija Džoš Fridenberg (Josh Frydenberg).

Premijer Skot Morison (Scott Morrison) je u parlamentu rekao da je ovo „poražavajući dan za Australiju“, prenosi Tanjug pozivajući sa na AP.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...