PORESKA POLITIKA PREMA GASTARBAJTERIMA SE NIJE MENJALA Građani koji rade u inostranstvu ne treba da odjavljuju adresu u Srbiji

SrbijaVesti

24.12.2020 12:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

PORESKA POLITIKA PREMA GASTARBAJTERIMA SE NIJE MENJALA Građani koji rade u inostranstvu ne treba da odjavljuju adresu u Srbiji PORESKA POLITIKA PREMA GASTARBAJTERIMA SE NIJE MENJALA Građani koji rade u inostranstvu ne treba da odjavljuju adresu u Srbiji
Ministar finansija Siniša Mali rekao je da maliciozno potenciranje obaveznog plaćanja poreza za sve državljane Srbije koji rade kod stranih poslodavaca u inostranstvu, dodatno... PORESKA POLITIKA PREMA GASTARBAJTERIMA SE NIJE MENJALA Građani koji rade u inostranstvu ne treba da odjavljuju adresu u Srbiji

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da maliciozno potenciranje obaveznog plaćanja poreza za sve državljane Srbije koji rade kod stranih poslodavaca u inostranstvu, dodatno zbunjuje građane i da nema potrebe da odjavljuju prebivalište u našoj zemlji.

„Suština je da se propisi u pogledu oporezivanja zarada koje naši građani ostvare u inostranstvu nisu menjali od početka ovog veka. Ljudi koji rade i žive u inostranstvu znaju gde treba da plaćaju porez“, istakao je Mali u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Kako je objasnio, rezidenti Srbije obveznici su poreza na zarade u Srbiji po osnovu zarada koje im isplaćuju strani poslodavaci u inostranstvu (tzv. gastarbajteri), ali se dvostruko oporezivanje tih zarada otklanja u skladu sa domaćim propisima, kao i po osnovu ugovora o izbegavanju dvostrukog oporezivanja.

„Neophodno je istaći da naši rezidenti uvek imaju pravo na poreski kredit po osnovu poreza koji je plaćen na zaradu koja im je isplaćena u inostranstvu, bez obzira na to da li Srbija ima zaključen ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja sa državom u kojoj je naš rezident ostvario zaradu. S obzirom na to da je stopa poreza na zarade u Srbiji 10 odsto, po pravilu, pravo na poreski kredit će biti dovoljan da u potpunosti otkloni obavezu plaćanja poreza na zarade u Srbiji“, naveo je Mali.

Ugovori o izbegavanju dvostrukog oporezivanja predviđaju pravila koja sprečavaju mogućnost da naši građani imaju istovremeno rezidentstvo Srbije i države u kojoj su zaposleni.

Po pravilu, prema tim ugovorima oni će imati rezidentstvo države u kojoj su zaposleni, što rezultira time da neće imati nikakvu poresku obavezu u Srbiji po osnovu zarada koje su ostvarili po osnovu rada u inostranstvu.

U jednom broju ugovora o izbegavanju dvostrukog oporezivanja predviđena je primena metoda izuzimanja za otklanjanje dvostrukog oporezivanja zarada koje rezidenti ostvare u inostranstvu, tako da ti ugovori isključuju bilo kakvu mogućnost oporezivanja naših građana po osnovu zarada koje ostvare radom u državama sa kojima imamo zaključen takav ugovor.

Ministar je istakao i da što se tiče obaveza po osnovu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, državljani naše zemlje zaposleni u inostranstvu nisu u Srbiji osiguranici na obavezno socijalno osiguranje po osnovu zarade koje ostvaruju od tog stranog poslodavca.

„Za lica koja nisu osiguranici prema domaćim propisima kojima se ta oblast uređuje, ne postoji obaveza obračunavanja i plaćanja doprinosa za obavezno socijalno osiguranje“, rekao je Mali.

Zaključio je da državljani Srbije zaposleni u inostranstvu nemaju obavezu plaćanja doprinosa za obavezno socijalno osiguranje po osnovu zarade koju ostvare u inostranstvu od stranih poslodavaca.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...