proveravani poreski obveznici u turističkim destinacijama i na muzičkim manifestacijama

Poreska uprava pojačala kontrole evidentiranja prometa preko fiskalnih uređaja

BiznisSrbijaVesti

11.8.2022 11:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Poreska uprava pojačala kontrole evidentiranja prometa preko fiskalnih uređaja Poreska uprava pojačala kontrole evidentiranja prometa preko fiskalnih uređaja
Poreska uprava (PU) Srbije objavila je u četvrtak da su u prvih deset dana avgusta, inspektori PU, izvršili 266 kontrole evidentiranja prometa preko fiskalnih... Poreska uprava pojačala kontrole evidentiranja prometa preko fiskalnih uređaja

Poreska uprava (PU) Srbije objavila je u četvrtak da su u prvih deset dana avgusta, inspektori PU, izvršili 266 kontrole evidentiranja prometa preko fiskalnih uređaja, od čega su 193 bile bez utvrđenih nepravilnosti, dok u 27,4 odsto objekata, odnosno njih 73, nije evidentiran promet preko fiskalnih uređaja.

Kontrola je, kako je precizirano, pored ostalog, bila kod poreskih obveznika na turističkim destinacijama i muzičkim manifestacijama, kao i kod obveznika koji se bave sportskom i rekreativnom delatnošću, što je urađeno korišćenjem napredne metode analize rizika, kao i prednosti savremenih rešenja koja donosi novi sistem fiskalizacije, prenosi Beta.

Tako je, na Saboru trubača u Guči, prilikom izvršenih kontrola, u šest maloprodajnih objekta su utvrđene nepravilnosti pri evidentiranju prometa preko fiskalnih uređaja.

U isto toliko objekata, utvrđene su nepravilnosti i prilikom kontrole u Vrnjačkoj Banji na manifestaciji „Dani Bate Stojkovića“.

Кontrolisano je i evidentiranje prometa na bazenima i u objektima unutar bazena na Novom Beogradu, Voždovcu, u Zemunu, Dobanovcima, Smederevu i Požarevcu.

U sedam slučajeva, utvrđeno je neizdavanje fiskalnih računa za promet roba i pružanja usluga.

Inspektori Poreske uprave, kontrolisali su i poslovanje objekata na kupalištima „Pačir“ u Subotici i „Štrand“ u Novom Sadu. Tom prilikom, kod pet poreskih obveznika je utvrđeno da ne izdaju fiskalne račune.

U svim slučajevima kršenja poreskih propisa, primenjuju se kazne u skladu sa zakonskim odredbama.

Iz PU su naveli da, zahvaljujući novom modelu fiskalizacije, raspolažu sa svim neophodnim podacima o prometu, u realnom vremenu, na svakoj maloprodajnoj lokaciji u Srbiji.

Na taj način, kako je istaknuto, uz primenu analize rizika i ciljanih kontrola, u mogućnosti je da efikasno reaguje na svaku nepravilnost kod poreskih obveznika koji ne ispunjavaju svoje zakonske obaveze.

Zato je PU pozivala obveznike fiskalizacije da poštuju poreske propise, koji regulišu izdavanje fiskalnih računa prilikom prometa roba i usluga i na taj način izbegnu nepotrebne kontrole i kazne.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...