Čuveni Italijani ulažu u zdravstveni sektor

Porodica Anjeli preuzela 15 odsto udela u kompaniji Philips

EUInvesticijeVesti

14.8.2023 14:59 Autor: Vladimir Jokanović 1

Porodica Anjeli preuzela 15 odsto udela u kompaniji Philips Porodica Anjeli preuzela 15 odsto udela u kompaniji Philips
Italijanska porodica Anjeli (Agnelli) kupila je 15 odsto udela u holandskom konglomeratu Philips u transakciji od oko 2,6 milijardi evra, podržavajući nastojanja grupe da... Porodica Anjeli preuzela 15 odsto udela u kompaniji Philips

Italijanska porodica Anjeli (Agnelli) kupila je 15 odsto udela u holandskom konglomeratu Philips u transakciji od oko 2,6 milijardi evra, podržavajući nastojanja grupe da pređe sa proizvodnje potrošačke elektronike na zdravstvenu zaštitu.

Kao deo dogovora objavljenog u ponedeljak, holding kompanija Exor u vlasništvu italijanske porodice može da poveća svoj udeo u Philipsu na 20 odsto i da dobije mesto u upravnom odboru kompanije. Exor je saopštio da namerava da bude „dugoročni manjinski investitor“, prenosi Financial Times.

Investicija porodice Anjeli dolazi u trenutku kada kompanija Philips sa tradicijom dugom 132 godine, nekada najpoznatija po proizvodnji sijalica, prelazi sa elektronike na zdravstvenu tehnologiju. Ovu tranziciju poremetio je opoziv više miliona respiratornih uređaja 2021. godine, zbog rizika po zdravlje.

Kontroverza koju je pratila američka istraga dovela je do pada vrednosti akcija kompanije Philips za 60 odsto od aprila 2021. godine. Za Exor, ovaj potez označava kontinuirani prodor u raznovrsniji fond investicija porodice koja je nekada bila sinonim za italijansku automobilsku industriju.

Exor ima tržišnu kapitalizaciju od 19,5 milijardi evra i najveći je akcionar kompanija Stellantis, Ferrari i CNH Industrial. Exor se širi u oblasti zdravstva sticanjem manjinskih udela u grupama kao što su francuski Institut Merieux i italijanski Lifenet .

  • SUNCE

    15.8.2023 #1 Author

    Bogati sve bogatiji a siromašni sve siromasniji, to je trend današnjeg vremena. Kapital se uvek kreće u pravcu najvećeg profit aq zbog same sigurnosti ifikacija.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...