Aktuelnu energetsku tranziciju treba pametno iskoristiti

Klan Anjeli ulaže milijarde evra u inovativne tehnologije

AutomobiliHi-techLifestyleSvetU fokusu

30.9.2022 08:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Klan Anjeli ulaže milijarde evra u inovativne tehnologije Klan Anjeli ulaže milijarde evra u inovativne tehnologije
Džojn Elkan (John Elkann), naslednik italijanskog klana Anjeli (Agnelli), vidi potencijal da “novi Tesla“ izađe iz trenutnog talasa energetske tranzicije u vreme kada njegov... Klan Anjeli ulaže milijarde evra u inovativne tehnologije

Džojn Elkan (John Elkann), naslednik italijanskog klana Anjeli (Agnelli), vidi potencijal da “novi Tesla“ izađe iz trenutnog talasa energetske tranzicije u vreme kada njegov porodični Exor NV holding ulaže u startape, među kojima i neke koji su fokusirani na čistije izvore energije.

“Postoji mnogo uzbuđenja u energetskoj tranziciji, i to ne samo vezano za automobilsku industriju. Verujem da će se u jednom trenutku iz nje izdići kompanija koja će imati vrednost bilion dolara i više”, rekao je Elkan u intervjuu za Bloomberg.

Energetska tranzicija je tema koja je već privukla pažnju porodice Anjeli, a među svojih otprilike 70 startap investicija, holding je ulagao novac u potpuno različite oblasti, od nuklearnog generatora nove generacije do kompanije “jednoroga” koja je fokusirana na pretvaranje eksploatacije prirodnog gasa u energiju za rudarenje bitcoina.

Exorov ogranak za investiranje kapitala u ranoj fazi startapa uložio je oko milijardu evra (970 miliona dolara) u inovativne kompanije u poslednjih pet godina, dok je porodica Anjeli diverzifikovala svoje tradicionalne automobilske holdinge, a usput ima najveći udeo u Stellantis NV i kontrolu nad kompanijom Ferrari NV.

Neto vrednost imovine Exora iznosila je oko 31 milijardu evra na kraju juna, a ranije ove godine kompanija je unovčila devet milijardi dolara prodajom reosiguravača PartnerRe francuskoj Covea. Holding sada planira da se fokusira na širenje u sektorima zdravlja i luksuza, kao i na tehnologiju, za koju Elkan kaže da nije alternativa drugim industrijama, već komplementarna oblast fokusa.

“S obzirom da je sektor mobilnosti započeo svoju najradikalniju transformaciju u više od jednog veka, počeli smo da se uključujemo u tehnološku industriju pre pet godina, kao i da poslujemo u oblasti rizičnog kapitala“, rekao je Elkan, koji je unuk čuvenog patrijarha familije Đanija Anjelija (Gianni Agnelli).

Foto: Pixabay.com

On je, govoreći uoči foruma Italian Tech Week u Torinu, čiji je organizator, takođe dao neke nagoveštaje o Exorovoj investicionoj strategiji.

“Ne mogu isključiti u nekom trenutku u budućnosti veliko preuzimanje u tehnološkoj industriji od strane Exora. Ali to nije naš trenutni fokus, i mnogo više volimo postupni pristup, korak po korak, koji prati razvoj startap preduzeća”, objašnjava Elkan.

Anjelijevi su nedavno rebrendirali Exor Seeds u Exor Ventures, kako bi podvukli posvećenost rizičnom kapitalizmu. Holding je prošle godine angažovao Dijega Pjaćentinija (Diego Piacentini) veterana iz kompanija Apple i Amazon za predsednika jedinice.

U intervjuu, Elkan je ponovo potvrdio posvećenost porodice milijardera Italiji, naglašavajući kako ona radi sa mladim preduzetnicima. Exor takođe pokreće svoj Vento program, koji bi trebalo da obezbedi do 150.000 evra za finansiranje desetina italijanskih startapa u ranoj fazi.

Vođa klana Anjeli rekao je da vidi potencijal za startape i tehnologiju u Italiji, gde je porodični Fiat SpA nekada dominirao industrijskim pejzažom koji je bio zahtevan za proizvodnju.

Sada se pojavljuju italijanske kompanije “jednorozi”, posebno u oblasti fintecha, uključujući specijalizovanu firmu za e-plaćanja Scalapay i mobilnu digitalnu platformu Satispay, koja je ranije ove nedelje završila novu rundu finansiranja i prikupila sredstava od 320 miliona evra, premašivši time tržišnu kapitalizaciju od milijardu evra.

Za Exor, nedavna ulaganja uključuju biotehnološku Altos Labs sa sedištem u SAD, koja se fokusira na programiranje ćelijskog podmlađivanja. Što se tiče nekretnina, holding je ranije ove godine ubacio oko 100 miliona evra u italijansku digitalnu kompaniju Casavo, koja nudi instant rešenja za kupce i prodavce imovine.

Neke druge Exorove “opklade” su jasno povezane sa trenutnim trendom energetske tranzicije, sa holdingom koji je nedavno investirao u londonski nuklearni startap Newcleo, kompaniju koja traži načine da smanji troškove razvoja i proizvodnje za nuklearnu energiju kako bi mogla da igra veću ulogu u prelazak sa fosilnih goriva.

Tu je i Crusoe Energy Sistems, firma sa sedištem u Denveru, koja posluje sa energetskim kompanijama na hvatanju viška gasa, pretvarajući nusproizvode u električnu energiju za napajanje centara podataka i operacije kripto rudarenja.

Ali čak i sa sve raznovrsnijim investicionim portfeljem, Exor se i dalje kladi na transport. Exor je 2020. godine platio 200 miliona dolara za udeo u kompaniji Via Transportation, koja dizajnira softver za tranzitne sisteme.

Na kraju, u veoma simboličnom potezu, Anjelijevi su u suštini zaštitili budućnost svoje istorijske fabrike Mirafjori u Torinu, pošto ju je kompanija Stellantis transformisala u buduće čvorište za proizvodnju vozila na baterije, uključujući električnu verziju Fiata 500.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...