PORTUGAL, NEOČEKIVANI SAVEZNIK MAĐARSKE I POLJSKE Lisabon se navodno protivi uslovljavanju evropskog finansiranja

EUNovacVesti

30.11.2020 11:16 Autor: Vladimir Jokanović 0

PORTUGAL, NEOČEKIVANI SAVEZNIK MAĐARSKE I POLJSKE Lisabon se navodno protivi uslovljavanju evropskog finansiranja PORTUGAL, NEOČEKIVANI SAVEZNIK MAĐARSKE I POLJSKE Lisabon se navodno protivi uslovljavanju evropskog finansiranja
Portugal je navodno stao na stranu Poljske i Mađarske u sporu oko usvajanja evropskog budžeta i kriznog finansijskog paketa ukupne vrednosti više od 1.800... PORTUGAL, NEOČEKIVANI SAVEZNIK MAĐARSKE I POLJSKE Lisabon se navodno protivi uslovljavanju evropskog finansiranja

Portugal je navodno stao na stranu Poljske i Mađarske u sporu oko usvajanja evropskog budžeta i kriznog finansijskog paketa ukupne vrednosti više od 1.800 milijardi evra. Prema pisanju portugalskih medija, tamošnji premijer Antonio Košta kritikovao je na novembraskom samitu predlog o uspostavljanju mehanizma koji povezuje finansiranje zemalja članica EU sa vladavinom prava.

Podsetimo, Mađarska i Poljska praktično su uložile veto na proceduru usvajanja finansijskog paketa koji je usaglašen u julu, jer strahuju da bi mogle da budu kažnjene uskraćivanjem isplata zbog svoje antimigrantske politike, pre svega. Iza „zatvorenih vrata“ nedavnog samita lidera EU Portugal je bio na strani Mađarske i Poljske, prenosi EurActiv, pozivajući se na pisanje portugalskog lista Publico.

Stav Portugala je šta više „veoma kritičan“ prema mehanizmu vladavine zakona, što bi trebalo da je zabeleženo u poverljivom protokolu sa sastanka sa Nemačkom, koja trenutno predsedava EU, navodi isti izvor. Budući da Portugal preuzima od Nemačke šestomesečno predsedavanje EU od 1. januara, Lisabon će biti odgovoran za dalje pregovore sa Budimpeštom i Varšavom, ukoliko dogovor do tada ne bude postignut.

„Portugal je igrao na našoj strani u ovom ideološkom ratu“, rekao je bivši ministar spoljnih poslova Poljske Vitold Vaščikovski u izjavi za EurActiv. On je takođe pomenuo zemlje Višegradske grupe, Sloveniju i Letoniju, koje su stale na stranu Mađarske i Poljske. Neimenovani izvor iz Evropske komisije potvrdio je da je Košta tokom julskog samita o kriznom paketu u Briselu predlagao da se finansiranje ne uslovljava vladavinom prava.

Šef nemačke diplomatije Hajko Mas (Heiko Mass) izjavio je prošle nedelje da je u toku poslednja faza pregovora sa Poljskom i Mađarskom, kao i da je optimista u pogledu postizanja dogovora. Šef poljske diplomatije Mateuš Moravjecki razgovarao je u petak sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i, kako je naveo, potvrdio raniji nepopustljiv stav. Kako prenosi Deutsche Welle, on je zatražio od nemačke kancelarke da što pre nađe rešenje za ovu situaciju.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...