NAKON HAKERSKOG NAPADA NA AMERIČKI CEVOVOD

Poskupljenje fjučersa benzina u SAD

BiznisInfrastrukturaSvetVesti

10.5.2021 15:01 Autor: Vladimir Jokanović 0

Poskupljenje fjučersa benzina u SAD Poskupljenje fjučersa benzina u SAD
Cene fjučersa benzina u SAD porasle su u ponedeljak za 1,4 odsto nakon što je Colonial, najveći cevovod u zemlji, ostao zatvoren zbog kibernetičkog... Poskupljenje fjučersa benzina u SAD

Cene fjučersa benzina u SAD porasle su u ponedeljak za 1,4 odsto nakon što je Colonial, najveći cevovod u zemlji, ostao zatvoren zbog kibernetičkog hakerskog napada na bezbednosni sistem kompanije. Fjučersi na lož ulje poskupeli su za 0,9 odsto, a poskupela je i američka sirova nafta WTI za 0,5 procenata.

Colonial cevovod koji upravlja najvećim cevovodom za gorivo od Meksičkog zaliva do severoistoka SAD zaustavio je sve operacije u petak uveče, kao preventivnu meru nakon hakerskog napada, za koji je, prema izveštajima američkih medija, osumnjičena ruska grupa poznata kao „Dark Side“, prenosi CNBC.

Izvor: Youtube screenshot

Pomenuti cevovod je ključni deo američke naftne infrastrukture, koja dnevno prevozi oko 2,5 miliona barela benzina, dizela, lož ulja i kerozina. Cevovod se proteže u dužini 5.500 milja (8.850 kilometara) i opskrbljuje polovinu istočne obale SAD, uključujući aerodrome u Atlanti i Baltimoru.

Kompanija Colonial Pipeline navela je u nedelju uveče da je na nekim od manjih bočnih linija cevovoda ponovo uspostavljen saobraćaj, ali da su glavni pravci i dalje zatvoreni. Vraćanje celokupnog sistema na mrežu zavisiće od procene bezbednosti i u skladu sa saveznim propisima, saopštila je kompanija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...