dobri rezultati poslovanja američkih kompanija u poslednjem tromesečju nisu pogurali trgovinu

Posle sastanka FED pali berzanski indeksi

BerzaInvesticijeNovacSvetVesti

27.1.2022 09:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Posle sastanka FED pali berzanski indeksi Posle sastanka FED pali berzanski indeksi
Wall Street je tokom poslednjeg berzanskog dana zabeležio pad svih relevantnih indeksa. Cene akcija su pale, nakon što je američka centralna banka (FED) poručila... Posle sastanka FED pali berzanski indeksi

Wall Street je tokom poslednjeg berzanskog dana zabeležio pad svih relevantnih indeksa. Cene akcija su pale, nakon što je američka centralna banka (FED) poručila da uskoro sledi zaoštravanje monetarne politike, i to agresivnije nego što se na tržištu očekivalo.

Dow Jones je oslabio 0,38 odsto na 34.168 bodova, dok je S&P 500 pao 0,15 odsto na 4.349 poena. Nasdaq indeks ojačao je neznatno na 13.542 boda.

Indeksi su, sve do saopštenja sa sednice FED bili u pozitivnom području, ali su potom pali jer je ulagače iznenadio agresivniji nego što se očekivalo plan centralne banke o zaoštravanju monetarne politike, prenosi crnogorska agencija Mina, pozivajući se na Hrportfolio.

Iako FED nije naveo kada će tačno povećati kamate, analitičari smatraju da će to biti u martu. Biće to prvo povećanje cene novca od decembra 2018. godine.

U martu bi, kako tumače analitičari poruke FED, centralna banka mogla završiti program kupovine obveznica, a potom početi i smanjivati svoje bilanse.

Potpuno je jasno da FED mora početi da povećava kamatne stope, jer je inflacija dostigla sedam odsto, najvišu vrednost u gotovo 40 godina.

Analitičari su do sada procenjivali da će u martu povećati kamate 0,25 procentnih poena, a potom još u dva ili tri navrata do kraja godine, kada bi kamate mogle iznositi jedan odsto.

U fokusu ulagača su i poslovni izveštaji, a rezultati većine kompanija bolji su od očekivanja.

Do sada je izveštaje objavilo više od 100 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 81 odsto nadmašilo očekivanja po zaradama.

U anketi agencije Reuters, analitičari procenjuju da su zarade kompanija u poslednjem prošlogodišnjem tromesečju bile oko 24 odsto veće nego godinu pre.

Na evropskim berzama cene akcija su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,33 odsto na 7.469 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2,22 odsto na 15.459 poena, a pariski CAC 2,11 odsto na 6.981 bod.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...