Prvi čovek američke centralne banke najavio zaokret

FED povećava kamatne stope u martu

BankeNovacSvetVesti

27.1.2022 08:50 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

FED povećava kamatne stope u martu FED povećava kamatne stope u martu
Američke Federalne rezerve (FED) saopštile su da će verovatno povećati kamatne stope u martu i potvrdile su planove za okončanje kupovine obveznica istog meseca,... FED povećava kamatne stope u martu

Američke Federalne rezerve (FED) saopštile su da će verovatno povećati kamatne stope u martu i potvrdile su planove za okončanje kupovine obveznica istog meseca, kao mere trajne borbe za obuzdavanje inflacije, prema rečima predsednika FED Džeroma Pauela (Jerome Powell).

„Odbor ima nameru da podigne stopu federalnih sredstava na sastanku u martu pod pretpostavkom da su uslovi odgovarajući za to“, rekao je Pauel na konferenciji za novinare, pozivajući se na izjavu Saveznog odbora za otvoreno tržište američke centralne banke, u kojoj je navedeno da će kamatne stope porasti „uskoro“, prenosi Reuters.

Naknada povećanja kamatnih stopa i eventualno smanjenje aktive FED uslediće po potrebi, rekao je Pauel, dok zvaničnici prate koliko brzo inflacija pada sa trenutnih višedecenijskih maksimuma prema dva odsto, koliko je cilj centralne banke. On je naveo da će ovo biti godina udaljavanja od veoma fleksibilne monetarne politike, koja je poslužila za suočavanje sa ekonomskim posledicama pandemije.

Mnogo toga je ostalo nedefinisano, rekao je on novinarima nakon završetka poslednjeg dvodnevnog sastanka o politici FED, uključujući tempo narednih povećanja kamatnih stopa. Međutim, bio je izričit da FED planira da ove godine utiče na smanjenje kreditiranja i da okonča vanrednu podršku koju je pružio američkoj ekonomiji tokom pandemije.

Indeks S&P 500 koji je u sredu pre Pauelovog obraćanja ojačao za više od dva odsto, naglo je oslabio tokom njegove konferencije za medije, izgubivši oko 0,15 procenata vrednosti. Nasdaq tehnološki indeks, koji trpi gubitke od početka godine, nije se značajno promenio. Prinosi na dugotrajne državne hartije od vrednosti porasli su.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...