poskupljenja osnovnih poljoprivrednih proizvoda i kod nas i u svetu

Posle višenedeljne stagnacije rast tražnje i prometa na Produktnoj berzi

AgrobiznisBiznisSrbijaSvetVesti

14.10.2022 15:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Posle višenedeljne stagnacije rast tražnje i prometa na Produktnoj berzi Posle višenedeljne stagnacije rast tražnje i prometa na Produktnoj berzi
U odnosu na prethodne dve nedelje, kada je beležena slabija aktivnost na robno-berzanskom tržištu, ove sedmice obim trgovanja veći je za 170 odsto. Tržište... Posle višenedeljne stagnacije rast tražnje i prometa na Produktnoj berzi

U odnosu na prethodne dve nedelje, kada je beležena slabija aktivnost na robno-berzanskom tržištu, ove sedmice obim trgovanja veći je za 170 odsto. Tržište žitarica beleži pozitivne cenovne trendove, dok je cena soje stabilna.

Tokom nedelje na izmaku na Produktnoj berzi u Novom Sadu ukupno je trgovano 5.300 tona robe, a najveći udeo imao je kukuruz. Ukupna finansijska vrednost viša je za 128,6 odsto u odnosu na prethodnu nedelju i dostiže 215.449.000 dinara.

Najveće interesovanje beleži se na tržištu kukuruza. Ova žitarica uzela je primat u trgovanju sa ukupno prometovanih 3.525 tona. Najviše se tražio kukuruz sa vlagom do 14,5 odsto, a ugovori su zaključeni u cenovnom rasponu od 34,00 do 34,80 din/kg bez PDV-a.

Međutim, ponuda suvog kukuruza i dalje je dosta mala, dok se beleži povećana ponuda kukuruza sa većom vlagom. Kukuruz sa povišenim procentom vlage do 16 odsto trgovan je od 33,00 do 33,60 din/kg bez PDV-a. Nedeljni ponder iznosi 34,70 din/kg bez PDV-a (38,18 din/kg sa PDV-om), što predstavlja rast cene od 0,71 odsto u odnosu na nedelju dana ranije. Stari rod kukuruza trgovan je po ceni od 35,20 din/kg bez PDV-a.

Kada je u pitanju pšenica, povećano interesovanje za pšenicom sa minimum 12 odsto proteina bilo je izraženo od sredine nedelje. Ugovori su realizovani po jedinstvenoj ceni od 39,50 din/kg bez PDV-a. Krajem nedelje trgovalo se pšenicom sa većim sadržajem proteina po ceni od 40,00 din/kg bez PDV-a.

Slabija ponuda i povećana tražnja pomerali su cenu u pozitivnom smeru. Ove nedelje, ponder cena iznosi 39,67 din/kg bez PDV-a (43,64 din/kg sa PDV-om), što je rast od 1,64 odsto.

Cenovni nivo soje bio je stabilan tokom nedelje. I dalje je prisutan cenovni spred između kupaca i prodavaca na ovom tržištu, što dovodi do smanjene aktivnosti i količinski manjeg trgovanja. Sojom roda 2022. godine trgovalo se na cenovnom nivou od 78,00 din/kg bez PDV-a (85,80 din/kg sa PDV-om), što je ujedno i ponder cena.

Ukoliko se uporedi sa istim periodom prethodne godine, sojom se trenutno trguje u manjem obimu i na nižem cenovnom nivou za 2,50 odsto.

Izvor: Produktna berza u Novom Sadu

Pogoršanje situacije u svetu

Usled pogoršanja situacije u basenu Crnog mora, cene za sve proizvode su imale nagli rast na Merkantilnoj berzi u Čikagu (CME). Pšenica je dostigla najviši cenovni nivo u protekla tri meseca.

Kod soje, setva u Brazilu napreduje i procenjuje se da je dostigla 10 odsto od planiranog cilja. U isto vreme, kineske kupovine su slabije nego prošle godine, ali se beleži porast interesovanja.

Žetva kukuruza u Francuskoj se nastavlja, sa prinosima ozbiljno pogođenim sušom u proteklim mesecima. Evropska komisija procenjuje proizvodnju kukuruza na 55,5 miliona tona, što je najmanja količina od 2007. godine. Trenutni nedostatak kiše omogućava brz napredak jesenje setve u Francuskoj.

Prema Ministarstvu poljoprivrede Ukrajine, ovogodišnja proizvodnja pšenice će dostići 19,2 miliona tona, u odnosu na prošlogodišnjih 32,2 miliona tona. Proizvodnja ječma je 5,5 miliona tona, u odnosu na prošlogodišnjih 9,4 miliona tona.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...