POSLEDICE DRUGOG TALASA PANDEMIJE Evrozona u četvrtom kvartalu u padu 2,7 odsto, procenjuju IFO, KOF i ISTAT

EUVesti

23.12.2020 08:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

POSLEDICE DRUGOG TALASA PANDEMIJE Evrozona u četvrtom kvartalu u padu 2,7 odsto, procenjuju IFO, KOF i ISTAT POSLEDICE DRUGOG TALASA PANDEMIJE Evrozona u četvrtom kvartalu u padu 2,7 odsto, procenjuju IFO, KOF i ISTAT
Ekonomija Evrozone zabeležiće u četvrtom kvartalu pad od 2,7 odsto u odnosu na prethodna tri meseca, zbog drugog talasa pandemije korona virusa, navodi se... POSLEDICE DRUGOG TALASA PANDEMIJE Evrozona u četvrtom kvartalu u padu 2,7 odsto, procenjuju IFO, KOF i ISTAT

Ekonomija Evrozone zabeležiće u četvrtom kvartalu pad od 2,7 odsto u odnosu na prethodna tri meseca, zbog drugog talasa pandemije korona virusa, navodi se u zajedničkom izveštaju nemačkog ekonomskog instituta IFO, švajcarskog KOF i italijanskog zavoda za statistiku ISTAT.

Prema ovoj proceni, u celoj 2020. godini ekonomija Evrozone trebalo bi da zabeleži pad od 7,3 odsto.

Inače, BDP Evrozone pad je u drugom tromesečju ove godine za 11,7 odsto veći u odnosu na prethodni kvartal, da bi u trećem kvartalu zabeležio rast od 12,5 odsto, podstaknut pre svega ličnom potrošnjom, navodi se u izveštaju.

Za prvi kvartal naredne godine, očekuje se skroman rast Evrozone za 0,7 odsto, u odnosu na poslednji kvartal 2020, dok bi u drugom kvartalu 2021. godine, privredni rast trebalo da se ubrza na tri odsto, navodi se u izveštaju IFO instituta, KOF i ISTAT.

Takođe se ističe da su i ove prognoze podložne rizicima, u zavisnosti od daljeg razvoja pandemije, efekata vakcinacija, efekata mera ekonomske politike, koje uključuju i finansijsku podršku iz fonda EU.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...