"stimulacija" za radnike da odu u inostranstvo

Poslodavci se ponašaju onako kako im diktira tržište

SrbijaVesti

28.8.2021 09:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Poslodavci se ponašaju onako kako im diktira tržište Poslodavci se ponašaju onako kako im diktira tržište
Privrednici ocenjuju da se privreda oporavlja, rastu izvoz, promet i investicije, što potvrđuju i podaci. Kriza je, reklo bi se prošla, ali plate radnika... Poslodavci se ponašaju onako kako im diktira tržište

Privrednici ocenjuju da se privreda oporavlja, rastu izvoz, promet i investicije, što potvrđuju i podaci. Kriza je, reklo bi se prošla, ali plate radnika ne rastu tempom dostojnog življenja.

Više od mesec navode se razlozi zašto je poslodavcima problem da minimalnu mesečnu zaradu povećaju za oko 3.000 dinara i odreknu se dela profita, a niko ne postavlja pitanje kako su, na primer, otpuštene radnice aleksinačkog „Gramera”, koje su mesečno zarađivale oko 40.000 dinara, sastavljale kraj sa krajem, piše Politika.

Ekonomista Danilo Šuković, kaže da se poslodavci ponašaju onako kako im diktira tržište, kada je reč o zaradama. Ako mogu da nađu radnika za neku bednu platu, oni će tu zaradu da drže nisko, da bi sebi ostvarili veći profit.

– Privrednici gledaju svoje partikularne, sebične interese. U biznisu nema ljubavi i nema patriotizma. To je surova borba za opstanak. Mada dugoročno sebi prave medveđu uslugu jer stimulišu radnike da idu u inostranstvo, gde će biti bolje plaćeni. Kad tad će i oni imati problem jer neće biti radne snage. I ovo što sada rade, vrlo brzo im se može vratiti kao bumerang – smatra Šuković.

Zato je važna uloga države da minimalnu cenu rada, koja je generator i ostalih zarada, uskladi sa potrošačkom korpom, kako bi zaštitila od siromaštva radnike koji imaju najniže plate i kako bi sačuvala svoje stanovništvo od eksploatacije.

Sa druge strane, privrednici u Srbiji optimistično ocenjuju privredna kretanja u trećem tromesečju ove godine očekujući rast prometa i izvoza, kao i stabilna ulaganja i zaposlenost, pokazala je julska anketa Privredne komore Srbije (PKS) o poslovnoj aktivnosti u drugom i očekivanjima u trećem kvartalu. Istraživanje je rađeno na uzorku od 1.385 firmi u kojima je zaposleno 290.000 radnika, a u drugom tromesečju realizovan je izvoz vredan 3,1 milijardu evra.

Rezultati su pokazali da je više od polovine ispitanika u drugom kvartalu ostvarilo rast prometa, a skoro trećina je imala isti nivo u odnosu na prethodni, dok je kod svega 15 odsto anketiranih promet smanjen. U trećem kvartalu 85 procenata njih očekuje isti ili veći promet u poređenju sa drugim kvartalom.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...