sajam u osečini okupio 200 izlagača

Voćari zadovoljni otkupnom cenom šljive

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

28.8.2021 08:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Voćari zadovoljni otkupnom cenom šljive Voćari zadovoljni otkupnom cenom šljive
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović otvorio je u petak 16. Sajam šljiva u Osečini, koji je okupio oko 200 izlagača iz Podgorine i svih krajeva... Voćari zadovoljni otkupnom cenom šljive

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović otvorio je u petak 16. Sajam šljiva u Osečini, koji je okupio oko 200 izlagača iz Podgorine i svih krajeva Srbije i šire, i tom prilikom naglasio da su ove godine proizvođači zadovoljni otkupnom cenom šljive.

„Ovde možete da čujete izvornu informaciju da li su voćari zadovoljni ili ne. Ove godine će mnogo otići u konzumnu šljivu, a ne toliko kao ranije u preradu, jer je cena dobra“, rekao je ministar i precizirao da se za šljivu ove godine može dobiti i 60 dinara, a za onu koja ide u rakiju ili preradu 30 ili 40 dinara.

Ovo je dosta dobra cena u odnosu na prošlu godinu, rekao je Nedmiović i naglasio da su u Podgorini zadovoljni malinom i kupinom i šljivom, koji su najvažniji proizvodi tog kraja, piše Tanjug.

Predsednik opštine Nikola Tomić rekao je da je najvažnije bilo da voćarima omoguće da izlažu proizvode od šljiva – džem, pekmez, šljive, suve šljive, slatko, kolač ili domaću prepečenicu.

Podsetio je da se na području opštine ubere oko 20 miliona kilograma šljive godišnje, a i da je Osečina rekorder u plasmanu tog suvog voća u Srbiji.

Jedan od izlagača kaže da ima oko 2.000 stabala, ali da je kasni mraz učino da ostanu bez plodova.

„Otkupna cena je odlična, snašli smo se da uradimo Sajam, da deo sirovine iznesemo na Sajam da bi održali tradiciju učešća, a tu smo od 2006. godine, jedino nismo bili prošle godine zbog epidemije“, rekao je taj izlagač koji je dodao da ove godine može da se živi od šljive.

Do sada je to bilo teško, naveo je on.

Internacionalni karakter Sajma dali su izlagači iz Belišča u Hrvatskoj koji su na Sajmu 15. put.

I oni su izostali samo prošle godine iz dobro poznatih razloga, tu se kako navode osećaju jako dobro i imaju priliku da promovišu vino Jeruzalim, za koje su u četvrtak u Briselu dobili nagradu za najbolje, kao i za ulje Jeruzalem.

Na sajmu je rečeno da je najveći izvoznik šljiva Agranela iz Valjeva i firma Jovanović iz tog kraja.

 • Anna

  28.8.2021 #1 Author

  Lepe vesti za uzgajivače šljiva malina i kupina

  Odgovori

 • DANA

  13.3.2022 #2 Author

  Hvala Bogu

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...