Izbori prošli uz vulkanske erupcije

Poslovna žena nova predsednica Islanda

SvetVesti

3.6.2024 15:16 Autor: Vladimir Jokanović 6

Poslovna žena nova predsednica Islanda Poslovna žena nova predsednica Islanda
Poslovna žena i društvena aktivistkinja Hala Tomasdotir (55) proglašena je pobednicom predsedničkih izbora na Islandu, pokazuju konačni rezultati. Ona je pobedila bivšu premijerku Katrin... Poslovna žena nova predsednica Islanda

Poslovna žena i društvena aktivistkinja Hala Tomasdotir (55) proglašena je pobednicom predsedničkih izbora na Islandu, pokazuju konačni rezultati. Ona je pobedila bivšu premijerku Katrin Jakobsdotir, koja je važila kao favorit za predsedničku funkciju.

Jakobsdotir je priznala poraz i čestitala rivalki, izvršnoj direktorki organizacije The B Team, globalne neprofitne organizacije čiji je suosnivač britanski biznismen Ričard Branson (Richard Branson), a koja promoviše poslovne prakse usmerene na humanost i zaštitu klime, prenosi AFP.

Predsednik Islanda ima uglavnom ceremonijalnu ulogu u parlamentarnom sistemu, delujući kao garant ustava i nacionalnog jedinstva. Međutim, on ili ona ima moć da stavi veto na zakone ili ih podnese na referendum. Predsednik se takođe smatra čuvarom jezika koji je u riziku od propadanja zbog sveprisutnosti engleskog jezika.

Pobednica je osvojila 34,3 odsto glasova, ispred Jakobsdotir, koja je osvojila 25,5 odsto nakon što je u aprilu napustila mesto premijerke vlade levičarsko-desničarske koalicije kako bi se kandidovala na predsedničkim izborima.

Tomasdotir, koja je zauzela drugo mesto na predsedničkim izborima 2016. godine, dobila je mnogo širu podršku nego što su ankete sugerisale uoči ovogodišnjeg glasanja, ostvarivši značajan porast podrške u poslednjim danima kampanje.

Izbori su prošli u trenutku kada je pažnja nordijske nacije usmerena na najnoviju vulkansku erupciju blizu već ranije oštećenog ribarskog grada Grindavik. Lava je prošle nedelje ponovo izbila na površinu, u petoj erupciji od decembra u tom području, a lokalno stanovništvo je uglavnom bilo evakuisano.

Nedavna ekonomska istorija Islanda je niz uspona i padova, sa finansijskim slomom 2008. godine praćenim ogromnim rastom turizma, koji je zaustavljen tokom pandemije, a potom nastavljen obarajući rekorde. Ostale osnove ekonomije su ribarstvo, kao i tri aluminijumske topionice, koje pripadaju kompanijama Rio Tinto, Century Aluminum i Alcoa.

Tomasdotir je takođe osnivačica Audur Capital, investicione firme osnovane 2007. godine koja promoviše ženske vrednosti u finansijskom sektoru. Poznata je po unapređivanju obrazovanja i inicijativama usmerenim na osnaživanje žena, kao i po dobrotvonom radu i pomaganju deci.

Tomasdottir će stupiti na funkciju u avgustu, čime će postati druga žena koja će služiti kao predsednica Islanda. Vigdis Finbogadotir postala je 1980. godine prva žena na svetu koja je demokratski izabrana za šefa države. U zemlji sa 380.000 ljudi, svaki građanin koji prikupi 1.500 potpisa može se kandidovati za predsednika.

Tomasdotir je bila prva žena izabrana da vodi privrednu komoru Islanda, a njeno lično bogatstvo procenjuje se na oko tri miliona dolara. Kao predsednica i majka dvoje dece planira da okupi islandski narod radi diskusija o osnovnim vrednostima zemlje i da ih zastupa na međunarodnoj sceni, prenosi Bloomberg.

„Želim da radim na postizanju jednakosti među generacijama i pravdi, kao i na budućnosti koja čeka mlade ljude. Oduvek sam govorila da želim da razgovaram sa mladim ljudima o tome kako ih možemo aktivnije uključiti u oblikovanje budućnosti“, rekla je nova predsednica Islanda.

  • LENA

    3.6.2024 #1 Author

    Hala Tomasdotir je nova predsednica Islanda, pobedivši bivšu premijerku Katrin Jakobsdotir, dok se zemlja suočava s vulkanskim erupcijama.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    3.6.2024 #2 Author

    Ozbiljna funkcija,gde verujem da kao zena ce se tesko izboriti..

    Odgovori

  • Ildiko

    4.6.2024 #3 Author

    Bravo!

    Odgovori

  • ELLA

    4.6.2024 #5 Author

    Bravo. Uspesne zene cine s et uspesnijim, boljim

    Odgovori

  • SUNCE

    4.6.2024 #6 Author

    Volim i cenim kada su zene na rukovodecim mestima u privredi i politici.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.