najniži nivo od proglašenja pandemije

Poslovni optimizam američkih malih preduzeća na minimumu

BiznisSvetU fokusuVesti

13.4.2022 08:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Poslovni optimizam američkih malih preduzeća na minimumu Poslovni optimizam američkih malih preduzeća na minimumu
Poslovno raspoloženje među malim preduzećima u Sjedinjenim Američkim Državama palo je u martu treći mesec zaredom, na najniži nivo od izbijanja pandemije, jer su... Poslovni optimizam američkih malih preduzeća na minimumu

Poslovno raspoloženje među malim preduzećima u Sjedinjenim Američkim Državama palo je u martu treći mesec zaredom, na najniži nivo od izbijanja pandemije, jer su rastući cenovni pritisci drastično pomračili ekonomske izglede u zemlji.

Indeks optimizma Nacionalne federacije nezavisnog biznisa (NFIB) pao je na 93,2 poena, na najniži nivo od aprila 2020. godine, sa februarskih 95,6 bodova.

Udeo vlasnika koji očekuju bolje uslove poslovanja u narednih šest meseci spustio se na minus 49 odsto, što je najniži mesečni pokazatelj od 1986. godine, prenosi Mina.

Oko 31 odsto ispitanika izjavilo je da je inflacija bila u martu njihov najveći poslovni izazov, naspram 26 odsto koji su se tako izjasnili mesec ranije, pri čemu je navedeni martovski procenat takođe najveći od sredine osamdesetih godina.

Izveštaj je pokazao da je porastao udeo firmi koje su izlaz potražile u povećanju cena – 72 odsto u martu naspram 68 odsto u prethodnom mesecu.

Samo dve od deset komponenti koje ulaze u indeks optimizma malih preduzeća zabeležile su rast prošlog meseca, a najveći pad su registrovala očekivanja ispitanika da će se ekonomska situacija poboljšati u narednom periodu i očekivanja buduće prodaje. Planovi o kapitalnim izdacima su se takođe blago pogoršali.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...