Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
U poslednjih deset godina ova institucija uložila pet milijardi evra u podršku srpskoj privredi

Potpisani projekti EIB u regionu vredni 600 miliona evra, dodatnih 1,7 milijardi evra za oporavak od krize

EUSrbijaVesti

13.9.2021 14:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Potpisani projekti EIB u regionu vredni 600 miliona evra, dodatnih 1,7 milijardi evra za oporavak od krize Potpisani projekti EIB u regionu vredni 600 miliona evra, dodatnih 1,7 milijardi evra za oporavak od krize
Samo tokom ove godine Evropska investiciona banka (EIB) i zemlje zapadnog Balkana potpisale su projekte ukupne vrednosti 600 miliona evra, a kao banka Evropske... Potpisani projekti EIB u regionu vredni 600 miliona evra, dodatnih 1,7 milijardi evra za oporavak od krize

Samo tokom ove godine Evropska investiciona banka (EIB) i zemlje zapadnog Balkana potpisale su projekte ukupne vrednosti 600 miliona evra, a kao banka Evropske unije, EIB se u okviru Tima Evrope obavezala da će uložiti 1,7 milijardi evra za oporavak od pandemije za region, izjavila je danas potpredsednica EIB za region Zapadnog Balkana Lilijana Pavlova (Lilyana Pavlova).

Ona je za Tanjug rekla da su ponosni što su ispunili svoje obećanje i već uložili 1,7 milijardi evra koliko je najavljeno.

Pavlova je istakla da je ta institucija u poslednjih 10 godina uložila pet milijardi evra u podršku srpske ekonomije, a najviše za transportni i privatni sektor.

Na pitanje da li smatra da se region oporavlja od korona krize, Pavlova navodi da su kompanije i biznisi kako u ovom regionu, tako i svuda u svetu, ozbiljno pogođeni pandemijom, a najviše mala i srednja preduzeća.

Dodaje da njihove analize pokazuju da su mnoge kompanije privremeno prestale da rade i iznela podatak da je u Srbiji to učinilo 19 odsto preduzeća, dok je u Albaniji čak 60 odsto.

„U regionu vidimo da pandemija ima različiti uticaj, ali vidimo i pozitivne znake. Već ove godine ekonomije su počele da se oporavljaju. Ima različitih predviđanja, ali i pozitivnih stepena poboljšanja stabilnosti ekonomija u regionu“, istakla je Pavlova.

Govoreći o prognozama privrednog rasta za Srbiju ove godine, Pavlova je kazala da EIB procenjuje da će u Srbiji biti najveći rast koji se očekuje u rasponu od pet do 6,5 odsto.

„Evropska komisija predviđa rast od oko pet odsto, MMF šest odsto, a Narodna banka Srbije 6,5 odsto. Trend je generalno pozitivan, ide u dobrom pravcu i ohrabrujuće je da su mere koje je uvela vlada i globalna podrška EU kao deo Tima Evrope omogućile brz oporavak zemlje i regiona“, ukazala je Pavlova.

Na pitanje koliko je EIB sredstava uložio u srpski privatni sektor, Pavlova kaže da je ta institucija od 2009. investirala u naš privatni sektor više od 2,2 milijardi evra. „Tokom pandemije, pojačali smo našu finansijsku podršku, ubrzali preraspodelu postojećih sredstava i obezbedili podršku kroz nove proizvode sa boljim uslovima da omogućimo urgentnu pomoć tokom krize“, kaže Pavlova.

Ističe da su u 2020. godini već odobrili 90 miliona evra za komercijalne banke kako bi podržali mala preduzeća i dodala da su do sada uložili 380 miliona evra od početka krize za privatni sektor kroz različite investicije – 200 miliona za Razvojni fond Srbije i 90 miliona za komercijalne banke koje će se plasirati malim i srednjim preduzećima.

„Dakle, od početka pandemije uložili smo 380 miliona evra u srpska preduzeća“, navela je Pavlova.

Govoreći o zelenim projektima, Pavlova je istakla da je EIB ujedno i „klimatska banka EU“ i da je za nju podrška zelenoj i digitalnoj tranziciji prioritet u finansiranju i podršci regionu Zapadnog Balkana.

Izrazila je zadovoljstvo što su se lideri država u regionu tokom Samita prošle godine obavezali na sprovodenje ciljeva Zelene i Digitalne agende. „Zato ćemo podržati i mobilisati sva neophodna sredstva za realizaciju Ekonomsko-investicionog plana koji je objavljen u novembru tokom Samita Berlinskog procesa u Sofiji. Postoji lista strateških projekta koje su vlade definisale i mi smo čvrsto rešeni da pružimo neophodnu podršku“, naglasila je Pavlova.

Ističe da EIB već finansira različite projekte u vodosnabdevanju i odvođenju otpadnih voda, kanalizacionih sistema u regionu. Drugi, navodi, važan sektor koji EIB podržava je energetski, kroz diversifikaciju energetskog miksa u regionu i Srbiji.

Podsetila je da je EIB ove godine potpisao i finansirao ugovor za izgradnju gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske. „Fokus naših investicija u narednim mesecima je uvođenje mera energetske efikasnosti, u privatnom i javnom sektoru, sa rehabilitacijom javne infrastrukture, škola i zgrada, kao investicija u obnovljivu energiju, koja su u fokusu vlada u regionu“, navela je Pavlova.

Kada je reč o digitalnoj transformaciji, ona dodaje da je i investiranje u razvoj digitalne infrastrukture, aplikacija i veština visoko na listi prioriteta EIB.

„Već smo potpisali 125 miliona evra za digitalne projekte u Srbiji. Jedan od njih je strateški projekat koga finansiramo, pod nazivom projekat povezanih škola u Srbiji. Obezbedili smo 65 miliona evra za njegov razvoj i sprovođenje. Sledeće godine ćemo dodeliti još pet miliona evra za ovaj projekat, za njegovu uspešnu realizaciju“, rekla je Pavlova.

Takođe, kaže da EIB kroz Evropski investicioni fond, obezbedio 60 miliona evra kao podršku digitalizacije malih biznisa, kroz komercijalne banke i kroz različite garancijske instrumente.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...