Zemlje Mediterana prednjače po broju prekvalifikovanih radnika

Doseljenici u Evropsku uniju kvalifikovaniji od domaćeg stanovništva

AnalizaEUU fokusuVesti

28.7.2021 08:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Doseljenici u Evropsku uniju kvalifikovaniji od domaćeg stanovništva Doseljenici u Evropsku uniju kvalifikovaniji od domaćeg stanovništva
Građani koji dolaze da rade u Evropsku uniju iz drugih zemalja često imaju više kvalifikacija od građana zemlje u koju su došli da rade,... Doseljenici u Evropsku uniju kvalifikovaniji od domaćeg stanovništva

Građani koji dolaze da rade u Evropsku uniju iz drugih zemalja često imaju više kvalifikacija od građana zemlje u koju su došli da rade, pokazala je anketa o radnoj snazi Eurostata.

Procenat prekvalifikovanih u EU tokom 2020. godine, kada se radi o državljanima zemalja van EU, bio je 41,4 odsto, za strance iz zemalja članica Unije 32,3 odsto, dok je u slučaju domaće radne snage procenat prekvalifikovanih tek 20,8 odsto.

Najveći broj radnika van EU sa kvalifikacijama većim od državljana iz zemalja članica EU je tokom prošle godine bio u Grčkoj (71,6 odsto), potom u italiji, Španiji, na Kipru. Upravo ove tri zemlje imaju i najveći broj prekvalifikovanih radnika iz zemalja članica, dok su domaći radnici sa boljim kvalifikacijama najzastupljeniji u Španiji, takvih je 34,5 odsto, potom na Kipru gde ih je 30,5 i Grčkoj 30,4 odsto, prenosi Bankar.me.

Češće su više kvalifikacija imale žene nego muškarci, pokazala je ova anketa o radnoj snazi, nezavisno od toga da li su domaći ili strani radnici u pitanju. Procenat prekvalifikovanih je bio veći među starijom populacijom nego među mlađim, s tim što je u slučaju stranih državljana taj procenat veći u kategoriji od 35 do 64 godine starosti, dok je kod onih od 20 do 34 godine veći procenat prekvalifikovanih među domaćim stanovništvom.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...