Ričard Klarida prepravljao svoj finansijski izveštaj

Potpredsednik FED podnosi ostavku

BankeNovacSvetVesti

11.1.2022 10:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Potpredsednik FED podnosi ostavku Potpredsednik FED podnosi ostavku
Potpredsednik Federalnih rezervi Ričard Klarida (Richard Clarida), drugi po komandi u američkoj centralnoj banci, koji je vodio njenu sveobuhvatnu reviziju okvira monetarne politike, podneće... Potpredsednik FED podnosi ostavku

Potpredsednik Federalnih rezervi Ričard Klarida (Richard Clarida), drugi po komandi u američkoj centralnoj banci, koji je vodio njenu sveobuhvatnu reviziju okvira monetarne politike, podneće ostavku 14. januara, otprilike dve nedelje pre isteka svog aktuelnog mandata.

Klaridina ostavka je usledila nakon vesti da je prepravio svoj prethodno podneti finansijski izveštaj krajem prošlog meseca kako bi prikazao da je prodao jedan fond koji se bavi trgovinom akcijama, a zatim ga brzo otkupio neposredno pre nego što je FED najavio niz spasilačkih programa kako bi zaustavio ekonomske posledice pandemije koronavirusa.

Njegov mandat je trebao da istekne 31. januara, a američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) je nominovao jednog od guvernera Fed Laela Brejnarda (Lael Brainard) da preuzme Klaridino mesto u upravnom odboru centralne banke.

Zbog ovog „preuranjenog odlaska“ Klarida neće biti na sledećem redovnom zasedanju FED za utvrđivanje monetarne politike krajem januara, kada će zvaničnici raspravljati o tome kada da podignu kamatne stope i kako da počnu da smanjuju bilans stanja centralne banke veći od  osam biliona dolara.

Na mestu potpredsednika Klarida je predvodio pregled okvira monetarne politike za 2019. godinu i služio kao glavni savetnik predsedavajućeg Džeroma Pauela (Jerom Powell), koji je u izjavio da će odlazećeg kolege „ostaviti trajni uticaj u oblasti centralnog bankarstva“.

Između ostalog, njemu se daju zasluge što FED više neće reagovati na podatke o zaposlenosti u očekivanju veće inflacije, nego će umesto toga čekati da se „povećanje cena materijalizuje“ na tržištu, piše Reuters.

Centralna banka SAD sada raspravlja o povećanju kamatnih stopa ranije nego što se očekivalo i smanjenju programa otkupa obveznica kasnije ove godine, jer se bori protiv inflacije koja je znatno iznad cilja.

Klaridin mandat u FED počeo je u septembru 2018. godine, nakon što ga je nominovao bivši predsednik Donald Tramp (Donald Trump). Radio je kao profesor ekonomije na Univerzitetu Kolumbija i bio generalni direktor u investicionoj kompaniji Pacific Investment Management Company (PIMCO).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...