MMF upozorava na rizik od zaoštravanja politike FED

Podizanje kamatnih stopa u SAD pretnja za zemlje u razvoju

BankeNovacSvetVesti

10.1.2022 16:17 Autor: Vladimir Jokanović 0

Podizanje kamatnih stopa u SAD pretnja za zemlje u razvoju Podizanje kamatnih stopa u SAD pretnja za zemlje u razvoju
Tržišta u razvoju mogla bi da pretrpe turbulencije kada američke Federalne rezerve počnu da pooštravaju monetarnu politiku, upozorio je u ponedeljak Međunarodni monetarni fond.... Podizanje kamatnih stopa u SAD pretnja za zemlje u razvoju

Tržišta u razvoju mogla bi da pretrpe turbulencije kada američke Federalne rezerve počnu da pooštravaju monetarnu politiku, upozorio je u ponedeljak Međunarodni monetarni fond. FED se sprema da poveća kamatne stope kao odgovor na rast inflacije koja je dostigla najviši nivo u poslednjih 40 godina.

Pomenute turbulencije bi mogle da uključe bežanje kapitala sa tržišta u razvoju i povlačenje njihovih valuta. To bi bilo posebno ozbiljna opasnost za zemlje sa velikim dugovima ili visokom inflacijom, prenosi Guardian.

Široka inflacija plata u SAD ili trajna uska grla u snabdevanju mogli bi povećati cene više nego što se očekivalo i podstaći očekivanja za bržu inflaciju. Brže povećanje kamatne stope kao odgovor FED na inflaciju moglo bi da potrese finansijska tržišta i da pooštri finansijske uslove na globalnom nivou, ocenio je MMF.

Takav razvoj događaja mogao bi biti praćen usporavanjem potražnje i trgovine u SAD i mogao bi da dovede do odliva kapitala i slabljenja valuta na tržištima u razvoju. FED je na putu da okonča svoj program otkupa imovine u martu i očekuje se da će povećati kamatne stope tri puta u toku ove godine.

Zgrada Međunarodnog monetarnog fonda
Foto: Youtube screenshot

„Ekonomije u razvoju treba da se pripreme za potencijalne udare ekonomskih turbulencija“, saopštio je MMF, navodeći rizike koje predstavljaju brža od očekivanih povećanja kamatnih stopa u SAD, kao i novi talas pandemije korona virusa, prenosi Reuters.

Poslednjih meseci tržišta u razvoju sa visokim javnim i privatnim dugom, izloženošću stranim valutama i nižim stanjem na tekućim računima već su zabeležila pad vrednosti svojih valuta u odnosu na američki dolar. Kombinacija sporijeg rasta i povećanje ranjivosti mogla bi da stvori negativne povratne sprege za takve ekonomije.

Nekoliko ekonomija u usponu, poput Brazila, Rusije i Južne Afrike, podiglo je svoje kamatne stope tokom 2021. godine, zbog visoke inflacije. Zemlje sa visokim dugovima moraće brže da smanje potrošnju ili da podignu poreze, ocenio je MMF. Takvo „fiskalno zaoštravanje“ loše bi uticalo na rast i zapošljavanje, što pojačava dilemu sa kojom se suočavaju političari i centralne banke na tržištima u razvoju.

MMF je takođe upozorio da bi moglo da dođe do propadanja banaka u nekim slabijim zemljama, zbog visokih korporativnih dugova i loših kredita. Prema oceni MMF neke slabije banke u nebankarski zajmodavci mogli bi se suočiti sa problemima solventnosti. U zaključku MMF navodi da se predviđa nastavak globalnog rasta, ali i da su rizici i dalje visoki jer se pandemija uporno obnavlja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...