beč će biti na dnevnom gubitku od 49 miliona evra

Potpuno zaključavanje koštaće austrijsku privredu milijardu evra nedeljno

NovacSvetVesti

20.11.2021 11:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Potpuno zaključavanje koštaće austrijsku privredu milijardu evra nedeljno Potpuno zaključavanje koštaće austrijsku privredu milijardu evra nedeljno
Lokdaun, koji će u Austriji biti na snazi od ponedeljka, koštaće austrijsku privredu milijardu evra nedeljno, procenjuju ekonomisti. Ističu da su posebno gastronomija i... Potpuno zaključavanje koštaće austrijsku privredu milijardu evra nedeljno

Lokdaun, koji će u Austriji biti na snazi od ponedeljka, koštaće austrijsku privredu milijardu evra nedeljno, procenjuju ekonomisti. Ističu da su posebno gastronomija i trgovina u problemu.

Poučeni iskustvom lokdauna iz novembra prošle godine, ekspert ekonomskog instituta Wifo Jozef Baumgartner ukazuje da će u ovom mesecu BDP biti manji za 800 miliona evra, prenosi Tanjug.

Glavni grad Austrije, Beč, koji važi za omiljenu turističku destinaciju, pretrpeće velike finansijske gubitke zbog lokdauna. Svaki dan zaključavanja koštaće Beč 49 miliona evra, procenjuju iz kancelarije sekretara za finansije Petera Hankea.

U tu svotu uključeni su gubici obrta trgovine, gastronomije, a pre svega hotelijera.

„Za privredu i turizam u Beču, lokdaun je veliki izazov“, naglasio je Hanke. On, međutim, smatra da je zbog loše epidemiološke situacija to zasigurno korisna mera.

U prve dve nedelje decembra efekat lokdauna biće još snažniji, jer je tada uobičajena kupovina poklona pred Božić, pa gubitak iznosi milijardu nedeljno.

Slično procenjuje i Klaus Vajerštras (Klaus Weierstrase) iz HIS-a, koji smatra da će šteta od lokdauna po privredu biti oko tri milijarde evra. Međutim, on ističe da je bolje sada zatvoriti privredu, nego propustiti celu zimsku turističku sezonu.

Samo ako lokdaun bude delovao, mogu se „spasiti“ januar i februar, ukazao je on.

  • GocaBG

    20.11.2021 #1 Author

    Videcemo da li su im prognoze tacne…

    Odgovori

  • Mega Tzar

    22.11.2021 #2 Author

    Taj novac su mogli da upotrebe na bolji način, u preventivu,a ne zaključavanje.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...